Criza migranților din SUA continuă. 4.000 de oameni se adăpostesc sub un pod, în condiții mizere

Ultima actualizare: 24-09-2021 09:38

Numărul oamenilor blocați la granița dintre Statele Unite și Mexic s-a redus considerabil. Cu toate acestea criza continuă.

În timp ce oficialii celor două state își fac reporșuri, miile de migranți se adăpostesc sub un pod în preajma fluviului Rio Grande, în condiții mizere.

Au mai rămas aproximativ 4.000 de migranți în această zonă de graniță, în condițiile în care la începutul săptămânii erau aici peste 14.000. O parte dintre aceştia au fost urcați în avioane și trimiși înapoi în țara lor. 13 aeronave au decolat până acum din Statele Unite cu destinația Haiti pentru a elibera zona.

Migrant: ”Când am ajuns în Statele Unite autoritățile ne-au urcat în autobuze, ne-au trimis la închisoare și ne-au spus că ne vor elibera în două zile. Ne-au pus lanțuri la mâini și picioare. Ne-au urcat în mașini și ne-au dus la aeroport. Ne-au zis să acceptăm realitatea și să ne urcăm în avion. Ne-au mai spus că viața nu se termină odată cu întoarcerea în țara noastră”.

Acest tânăr speră la o viață mai bună, dar după multe eforturi de ajunge în SUA a fost întors în capitala Port-au-Prince, alături de alte 1.400 de persoane. Președintele Mexicului reproșează Statelor Unite lipsa de implicare în criza migranților, în timp ce ONU şi-a exprimat îngrijorarea faţă de expulzările masive, care ar putea să contravină dreptului internaţional.

Jen Psaki, purtătoare de cuvânt Casa Albă: ”În primul rând, acestea nu sunt deportări. Oamenii nu vin în țară prin metode legale. De asemenea, politica noastră a fost mereu aceeași fie că vorbim de oameni din Haiti sau de oricine trece granița în țara noastră ilegal”.

Purtătoarea de cuvânt de la Casa Albă a dezmințit și informațiile vehiculate în presa de peste ocean, potrivit cărora administraţia Biden ar trimite migranţi în centrul de detenție de la Guantanamo Bay.

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO