Kim Jong-un, exaltat de noul motor de racheta al tarii sale. "Lumea va realiza in curand semnificatia victoriei istorice"

kim jong un

Coreea de Nord a testat un nou motor de racheta, in prezenta lui Kim Jong-un, ca un fel de ”salut” al sosirii secretarului de Stat american Rex Tillerson la Beijing.

China si Statele Unite au discutat sambata pe larg despre programul nuclear al Phenianului, relateaza AFP, potrivit News.ro.

”Lumea va realiza in curand semnificatia victoriei istorice pe care am semnat-o astazi”, a subliniat liderul regimului nord-coreean, citat duminica de KCNA, agentia de presa oficiala nord-coreeana.

Acest test a fost programat in mod evident pentru a coincide cu sosirea la Beijing, sambata, a noului sef al diplomatiei americane, care vrea sa denunte ”nivelul periculos” al tensiunilor in regiune, inaintea intalnirii cu presedintele chinez Xi Jinping.

Dezvoltarea si punerea la punct a unui motor de mare forta, de generatie noua, va ajuta la consolidarea bazelor stiintifice si tehnologice care ne vor permite sa atingem noul nivel mondial in domeniul lansatoarelor de sateliti si interventiei in spatiu”, a adaugat KCNA.

Citește și
coreea de nord
Consiliul de Securitate al ONU a condamnat cu putere tirurile de rachete ale Coreei de Nord: "Este o incalcare grava"
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Liderul (Kim Jong-un) a subliniat ca succesul acestui test este un eveniment de o semnificatie istorica si a declarat ca este vorba despre o renastere a programului rachetelor tarii”, a insistat agentia.

Mai multa "rabdare"

getty

Aceste motoare de rachete pot fi adaptate cu usurinta sa propulseze rachete cu raza lunga de actiune, iar numerosi observatori cred ca programul nord-coreean in domeniul satelitilor este doar o fatada a testelor in domeniul militar.

Inainte sa soseasca in China, Rex Tillerson a vizitat Japonia si Coreea de Sud. In cadrul acestui turneu in Asia, seful diplomatiei americane a insistat asupra faptului ca Statele Unite nu vor mai urma politica ”rabdarii strategice” utilizata anterior de Washington fata de regimul de la Phenian, o politica esuata in opinia sa.

In acest sens, el a subliniat ca o operatiune militara americana este ”o optiune pe masa”.

Aceste declaratii ale lui Tillerson raspundeau celor doua teste nucleare ale Phenianului din 2016, dar si recentelor tiruri de rachete efectuate de regimul nord-coreean, prezentate drept teste inaintea unor eventuale atacuri asupra bazelor americane din Japonia.

Sateliti geostationari

getty

Ultimul test de racheta lansatoare de sateliti al Coreei de Nord a avut loc in septembrie 2016, un test realizat in prezenta lui Kim Jong-un. El pleda atunci ca tara sa ”sa poata dispune de sateliti geostationari in doi ani”.

Pentru ca un satelit sa fie instalat pe o orbita geostationara, este necesar sa fie propulsat la o altitudine de 36.000 de kilometri, iar Coreea de Nord si-a demonstrat progresele in acest sector prin dezvoltarea unor rachete balistice intercontinentale care ar putea sa atinga Coasta de Est americana, subliniaza profesorul Yang Moo-jin de la Universitatea pentru Studii Nord-coreene.

Coreea de Nord subintelege clar ca va lansa in curand o noua racheta cu raza lunga de actiune, capabila sa transporte sateliti, de la instalatia Sohae”, adauga Yang.

Insa, in opinia sa, regimul de la Phenian ar putea de asemenea sa testeze in secret o racheta balistica intercontinentala de pe un lansator mobil.

”Acest test va fi programat sa coincida cu vizita presedintelui chinez Xi Jinping in Statele Unite” si cu aniversarea infiintarii armatei nord-coreene, a precizat Yang, referindu-se la o reuniune avuta in vedere intre Xi si omologul sau american Donald Trump in aprilie, o intalnire in curs de negociere.

Acest summit ar urma sa aiba loc la Mar-a-Lago, in Florida, in luxoasa resedinta de weekend a miliardarului republican.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Statele Unite si-au pierdut rabdarea cu Coreea de Nord si iau in calcul actiunea militara.
Statele Unite si-au pierdut rabdarea cu Coreea de Nord si iau in calcul actiunea militara. "Aceasta optiune este pe masa"

Secretarul de Stat al SUA, Rex Tillerson, a declarat vineri dimineata ca actiunea militara este una dintre optiunile luate in considerare pentru a combate amenintarea reprezentata de regimul de la Phenian.

Consiliul de Securitate al ONU a condamnat cu putere tirurile de rachete ale Coreei de Nord:
Consiliul de Securitate al ONU a condamnat cu putere tirurile de rachete ale Coreei de Nord: "Este o incalcare grava"

Consiliul de Securitate al ONU a condamnat cu putere, marti, tiruri recente de rachete ale Coreei de Nord, exprimandu-si ingrijorarea cu privire la un ”comportament tot mai destabilizator” al Phenianului, relateaza AFP.

Coreea de Sud ofera o suma imensa de bani celor care dezerteaza din Coreea de Nord. Ce conditie trebuie indeplinita
Coreea de Sud ofera o suma imensa de bani celor care dezerteaza din Coreea de Nord. Ce conditie trebuie indeplinita

Guvernul Coreei de Sud a marit suma pe care o acorda drept recompensa celor care fug din Coreea de Nord si au informatii importante de dezvaluit.

Coreea de Nord a lansat patru rachete balistice in mare, trei au ajuns in apele Japoniei:
Coreea de Nord a lansat patru rachete balistice in mare, trei au ajuns in apele Japoniei: "E o actiune extrem de periculoasa"

Coreea de Nord a lansat patru rachete balistice in mare, in apropiere de coasta de nord-vest a Japoniei, luni dimineata, au declarat oficiali sud-coreeni si japonezi,relateaza Reuters.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Cine sunt candidații desemnați, până acum, la primăriile de sectoare din București. AUR nu a anunțat pe nimeni la 3 sectoare
Cine sunt candidații desemnați, până acum, la primăriile de sectoare din București. AUR nu a anunțat pe nimeni la 3 sectoare

Partidele politice au închis negocierile pentru desemnarea candidaților la primăriile de sector din București. La fiecare dintre cele șase primării s-au înscris cel puțin câte trei candidați.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.