Coreea de Nord renunță la mitingul anual împotriva imperialismului american. În trecut, cereau distrugerea completă a SUA


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Marti 26 Iunie 2018 16:12
Categorie: Stiri externe
Coreea de Nord

Coreea de Nord va anula mitingul anual „împotriva imperialismului american”, în contextul detensionării relațiilor cu Statele Unite, ca urmare a întrevederii dintre liderul nord-coreean Kim Jong-un și Donald Trump.

Protestul marchează începutul unei luni pline de evenimente care comemoreză războiul din Peninsula Coreea (1950-1953), dar și denunță Statele Unite, pentru implicarea în stabilitatea regională. Organizat ani la rând, numai în 2017 a atras la Phenian 100.000 de persoane. Anul acesta, oficialii nord-coreeni au decis suspendarea manifestației, fără să dea nicio explicație, potrivit Associated Press, citat de The Guardian.

În general, participanții la acest eveniment aduc cu ei bannere cu mesaje de propagandă în care atacă Statele Unite, iar oamenii ridică pumnii în aer în semn de sfidare a autorităților americane. Mai mult, autoritățile pun în circulație timbre cu imagini care ilustrează distrugerea Statelor Unite.

După manifestația din 2017, un oficial nord-coreean a declarat că toți membrii Partidului Muncitorilor și rezidenții Phenianului își doresc „eliminarea completă a americanilor imperialiști de pe fața pământului”.

În trecut, mitingul reprezenta o șansă pentru puterea de la Phenian să îi transmită Americii mesajul său. Potrivit unui fost diplomat american specializat pe politici privind Coreea de Nord, această decizie arată că liderul de la Phenian își dorește să creeze „o atmosferă pozitivă”.

„(Această decizie) ne spune că autoritățile nord-coreene sunt încrezătoare în angajamentul pe care și l-au asumat alături de Statele Unite. Pentru moment, vor să creeze o atmosferă pozitivă acasă și să trimisă semnale constructive peste hotare. Țelul final rămâne fie să facă progrese cu Statele Unite în termenii proprii sau să se asigură că Washingtonul va purta cea mai mare parte din vină dacă apar din nou tensiuni”, a precizat Mintaro Oba.

La începutul lunii aprilie, Kim Jong-un și Donald Trump s-au întâlnit în Singapore. Astfel, președintele SUA și-a asumat angajamentul de a suspenda exercițiile militare din Coreea de Sud, care ani la rând au stârnit furia Phenianului. Totodată, ambele părți au decis dă contribuie la „denuclearizarea totală a Peninsulei Coreea”.

Șeful diplomației americane, Mike Pompeo, a transmis că își dorește să vadă că regimul lui Kim Jong-un face pași spre denuclearizarea țării și că Phenianul are intenții serioase în acest sens. 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: The Guardian

VIDEO PROTVPLUS.RO