Coreea de Nord a lansat patru rachete balistice in mare, trei au ajuns in apele Japoniei: "E o actiune extrem de periculoasa"

Ultima actualizare: 09-03-2017 07:07

Coreea de Nord a lansat patru rachete balistice in mare, in apropiere de coasta de nord-vest a Japoniei, luni dimineata, au declarat oficiali sud-coreeni si japonezi,relateaza Reuters.

Armata sud-coreeana a afirmat ca este putin probabil ca rachetele sa fi fost de tip intercontinental si sa aiba capacitatea de a ajunge in Statele Unite, dar au zburat in medie 1.000 de kilometri si au atins inaltimi de 260 de kilometri.

O parte dintre ele au aterizat la numai 300 de kilometri nord-vest de coasta Japoniei, a declarat ministrul japonez al Apararii, Tomomi Inada, la Tokyo.

Rachetele au fost lansate din regiunea Tongchang-ri, din apropiere de granita Coreei de Nord cu China, a declarat un purtator de cuvant al armatei sud-coreene, Roh Jae-cheon, intr-o conferinta de presa.

Este prea devreme pentru a spune ce arata altitudinea joasa la care au zburat despre tipul de rachete testate, a adaugat el.

“Coreea de Sud si Statele Unite fac o analiza atenta privind noi informatii”, se arata intr-un comunicat al Statului Major Interarme sud-coreean.

Tirurile incalca in mod clar rezolutiile Consiliului de Securitate. Este o actiune extrem de periculoasa”, a declarat premierul japonez Shinzo Abe in Parlament, adaugand ca “proteste ferme” au fost lansate pe langa Coreea de Nord.

Presedintele in exercitiu al Coreei de Sud, Hwang Kyo-ahn, a condamnat tirurile drept o provocare directa la adresa comunitatii internationale si a avertizat ca tara va desfasura rapid sisteme americane de aparare antiracheta in pofida obiectiilor vehemente din partea Chinei.

Coreea de Nord a testat in trecut rachete cu o raza de actiune de peste 3.000 de kilometri, si a anuntat ca este pe punctul de testa o racheta balistica intercontinentala, ce ar putea ameninta zona continentala a Statelor Unite, aflata la circa 9.000 de kilometri distanta.

In aceste conditii,Casa Alba analizeaza, in cadrul unei revizuiri a strategiei, posibilitatea unei schimbari a regimului de la Phenian sau a unei interventii militare cu scopul de a pune capat amenintarii nucleare nord-coreene.

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO