Coreea de Nord a lansat o racheta in Marea Japoniei cu o zi inainte de prima intalnire Trump-Xi Jinping. "O provocare clara"

05-04-2017 07:24


Regimul nord-coreean a lansat miercuri dimineata o noua racheta balistica cu raza medie de actiune din portul estic Sinpo, care s-a prabusit dupa aproximativ 60 de kilometri de zbor in Marea Japoniei, potrivit unor surse oficiale citate de BBC.

De asemenea, lansarea rachetei balistice are loc cu doar o zi inainte de o intalnire mult asteptata intre presedintele Chinei, Xi Jinping, si liderul Statelor Unite, Donald Trump, relateaza News.ro.

Cei doi lideri ar urma sa discute inclusiv despre amenintarea reprezentata de programul nuclear dezvoltat de Phenian. Aceasta lansare reprezinta o noua incalcare a rezolutiei Natiunilor Unite.

Secretarul Rex Tillerson a spus ca este vorba de ”inca o lansare” a unei rachete balistice cu raza medie de actiune. ”Statele Unite au vorbit destul despre Coreea de Nord. Nu mai avem niciun comentariu”.

Comandamentul Pacific al SUA a anuntat ca este vorba de o racheta balistica cu raza medie de actiune KN-15. De asemenea, militarii au concluzionat ca ultima lansare nu reprezinta o amenintare pentru Statele Unite. Japonia a catalogat lansarea drept o noua provocare, in vreme ce sud-coreenii au condamnat o ”provocare clara” la adresa Natiunilor Unite si o ”amenintare la adresa pacii si sigurantei comunitatii internationale, precum si a peninsulei Coreene”.

Luna trecuta, regimul nord-coreean a lansat patru rachete balistice inspre Marea Japoniei din regiunea Tongchang-ri, situata in apropiere de granita cu China. Premierul Japoniei, Shinzo Abe, a spus ca este vorba de o ”noua etapa de amenintare”.

VIDEO PROTVPLUS.RO