Nou esec al Phenianului: Racheta balistica lansata de pe un submarin nord-coreean a explodat in zbor

Coreea de Nord - Getty

Coreea de Nord a lansat sambata o racheta balistica de pe un submarin, dar racheta a explodat la scurt timp dupa lansare, a relatat Yonhap, citand Statul Major interarme sud-coreean, potrivit DPA.

Aparent, lansarea a fost un succes, dar racheta a explodat ulterior in zbor, a declarat Ministerul Apararii sud-coreean intr-un comunicat, citat de AFP. Marina militara nord-coreeana "a lansat ceea ce se crede a fi un SLBM din ape situate in largul portului Sinpo la ora (locala) 11:30 (02:20GMT)", a declarat Ministerul Apararii sud-coreean. Racheta, lansata de pe un submarin de 2.000 de tone din clasa Sinpo, a atins o altitudine de 10.000 de metri, explodand ulterior in zbor.

"Coreea de Nord nu a incetat sa incalce rezolutii ONU, lansand in continuare rachete balistice", a declarat Ministerul Apararii sud-coreean. Tensiunea creste dupa ce Phenianul a efectuat in ianuarie cel de-al patrulea test nuclear al sau, urmat de o serie de tiruri cu rachete care, potrivit expertilor, demonstreaza faptul ca regimul nord-coreean progreseaza spre capacitatea de a lovi SUA pe continentul american.

"Condamnam cu fermitate asemenea provocari", a lansat ministerul sud-coreean. Premierul japonez a afirmat totusi ca acest tir nu reprezenta o amenintare imediata. "Acest tir de racheta nu constituie prin nimic o amenintare care ar afecta securitatea nationala a Japoniei. Noi trebuie sa lucram cu comunitatea internationala si sa condamnam Coreea de Nord", a declarat Shinzo Abe la canalul public NHK.

Lansarea nord-coreeana de sambata intervine a doua zi dupa anuntul Washingtonului si Seulului privind desfasurarea in Coreea de Sud a unuia din sistemele de aparare antiracheta cele mai perfectionate din lume, THAAD (Terminal High Altitude Area Defence). O baterie THAAD este deja amplasata pe insula americana Guam in Pacific, iar Japonia intentioneaza de asemenea sa se doteze cu un astfel de sistem.

Citește și
coreea de nord
Kim Jong-Un ameninta SUA dupa testul rachetelor cu raza medie de actiune: "Avem capacitatea sigura de a-i ataca pe americani"
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

 

Vineri nord coreenii au anuntat ca sanctiunile financiare adoptate de Washington impotriva lui Kim Jong-Un echivaleaza cu o "declaratie de razboi” si a promis ca va lua masuri de represalii. Aceste sanctiuni constituie "actul cel mai ostil” al SUA si o "declaratie de razboi deschis”, a estimat Ministerul Afacerilor Externe nord-coreean intr-un comunicat publicat de agentia de presa oficiala KCNA.

Trezoreria americana a impus miercuri primele sale sanctiuni individuale impotriva liderului nord-coreean pentru grave incalcari ale drepturilor omului, de la executii extrajudiciare la acte de tortura. Alti 10 responsabili ai regimului nord-coreean au fost plasati, de asemenea, pe lista neagra. Potrivit acestor sanctiuni, eventualele lor averi in SUA vor fi inghetate. Phenianul, intr-o prima reactie fata de acest anunt al Washingtonului, a invitat SUA sa revina imediat asupra sanctiunilor, avertizand ca RPDC va intrerupe imediat toate canalele diplomatice cu SUA daca Washingtonul nu va da curs solicitarii.

“SUA au indraznit sa sfideze cea mai inalta autoritate a noastra, comitand actul cel mai ostil care merge dincolo de o confruntare pentru subiectul asa-zisei probleme a drepturilor omului”, afirma acest comunicat. Phenianul va adopta “contramasuri extrem de puternice” ca represalii, se adauga in document fara a se preciza natura acestora. Coreea de Sud salutase miercuri decizia Washingtonului de a-l plasa pe conducatorul nord-coreean Kim Jong-Un pe lista sa neagra, exprimandu-si speranta ca aceasta va atrage atentia asupra abuzurilor comise fata de drepturile omului in Coreea de Nord.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Sanctiunile financiare americane impotriva lui Kim Jong Un,
Sanctiunile financiare americane impotriva lui Kim Jong Un, "declaratie de razboi". Anuntul facut de Coreea de Nord

Coreea de Nord a anuntat vineri ca sanctiunile financiare adoptate de Washington impotriva lui Kim Jong-Un echivaleaza cu o "declaratie de razboi' si a promis ca va lua masuri de represalii, potrivit AFP.

Kim Jong-Un ameninta SUA dupa testul rachetelor cu raza medie de actiune:
Kim Jong-Un ameninta SUA dupa testul rachetelor cu raza medie de actiune: "Avem capacitatea sigura de a-i ataca pe americani"

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a calificat drept un succes testul cu doua rachete cu raza medie de actiune efectuat miercuri, declarand ca reprezinta o amenintare pentru bazele militare americane din Pacific, a anuntat agentia de presa KCNA.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.