Copé ii cere lui Hollande sa precizeze pozitia Frantei fata de aderarea Romaniei la Schengen

Dată publicare: 24-09-2013 11:59
Dată actualizare: 27-09-2013 07:07


Schengen

Presedintele UMP (opozitie) Jean-François Copé i-a cerut marti presedintelui francez François Hollande sa nu mai mentina "ambiguitatea" asupra aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen.

"Cer foarte solemn ca presedintele Republicii sa spuna foarte solemn care este pozitia Frantei cu privire la intrarea Bulgariei si Romaniei in Spatiul Schengen la 1 ianuarie 2014", a declarat deputatul-primar de la Meaux pentru postul France Info.

Copé s-a declarat sambata ostil acestei aderari "atat timp cat problema circulatiei si instalarii romilor nu va fi reglata".

In contextul in care premierul Jean-Marc Ayrault apara o aderare in "doua etape", prima putand fi o deschidere a frontierelor aeriene, liderul UMP (dreapta) a acuzat ca, "in realitate, Guvernul este mai degraba ambiguu asupra acestui subiect".

"Problema este ca exista o mare etapa la 1 ianuarie 2014", a continuat el. Ea "ar viza, daca toata lumea ar inchide ochii, ca Bulgaria si Romania sa beneficieze de aceleasi posibilitati ca toate celelalte tari din Spatiul Schengen", a spus Copé.

Conventia Schengen, care deschide frontierele statelor semnatare, a fost ratificata de 26 de state, in principal membre ale Uniunii Europene (UE), dar si de catre Elvetia, Islanda si Norvegia.

"Trebuie sa se evite sa existe o unanimitate, pentru ca ei sa nu intre" in Schengen, a cerut liderul opozitiei franceze.

"Eu cred ca Germania a adoptat deja, la fel ca Olanda, pozitia de a se opune. Mi-ar placea ca francezii sa faca la fel", si-a exprimat dorinta fostul ministru.

"In prezent, Schengen este pentru mine exemplul tipului de politica europeana care nu functioneaza", a adaugat el.

"Subiectul Schengen trebuie sa fie pus pe masa", a insistat Copé, anuntand ca acesta va fi o tema in cadrul alegerilor europene din 2014. "Imi place asa de mult Europa, ca vreau alta", capabila sa isi "protejeze pietele" si sa "aiba o politica" de "stapanire a fluxurilor migratorii interne mult mai controlata", a adaugat el.
 

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO