Consilierul președintelui Zelenski: ”Dacă am ataca Moldova ne-am transforma în ruși”

Ultima actualizare: 05-05-2022 10:31
republica moldova
Shutterstock

Alexei Arestovici, consilierul președintelui Volodymyr Zelenski, spune că Ucraina consideră sincer Republica Moldova o țară prietenă și nu poate fi vorba despre intenția deschiderii unui nou front pe segmental transnistrean al frontierei, scrie IPN.md.

Arestovici spune că Kievul respectă suveranitatea și integritatea Republicii Moldova, iar singura opțiune ca Ucraina să intervină militar în Moldova ar fi ca Chișinăul să solicite un astfel de ajutor, notează IPN.

Ucraina nu are nevoie de un nou front la granița cu Republica Moldova. Este răspunsul consilierului prezidențial, Alexei Arestovici, după ce pretinsele autorități de la Tiraspol au anunțat că toate indiciile le întăresc convingerea că provocările din regiunea transnistreană sunt organizate de ucraineni.

„De ce să vă atragem într-un conflict militar? Nouă ne sunt suficiente problemele pe care le avem de-a lungul frontierei. Noi n-avem nevoie de un front nou, n-avem nevoie să trimitem acolo trupe care să lupte sau să stea de strajă, așa cum se întâmplă la Odesa sau în regiunea Viniței, în loc să trimitem acești oameni să-și ajute camarazii în estul Ucrainei. În plus, mai există un motiv. Pentru noi Moldova este o țară prietenă, noi suntem buni vecini de sute de ani. Pentru noi este inacceptabil să încălcăm suveranitatea Moldovei”, a spus Alexei Arestovici în cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune TV8.

Arestovici spune că armata ucraineană, teoretic, ar putea oferi suport militar Republicii Moldova, doar în cazul în care va exista o solicitare oficială în acest sens. De asemenea, consilierul președintelui Zelenski a mulțumit Republicii Moldova pentru ajutorul oferit refugiaților ucraineni.

Opt spioni ruși ar fi fost implicați în incidentele din Transnistria

 

O publicație din Republica Moldova susține că serviciile secrete ale separatiștilor ar fi dat publicității o listă cu opt spioni ruși care ar fi fost implicați în incidentele de la sfârșitul luni aprilie.

Pe de altă parte, autoritățile de la Tiraspol au negat că i-ar împiedica pe bărbații cu vârste între 18 și 55 de ani să părăsească regiunea, după ce joi au apărut informații potrivit cărora regiunea separatistă ar fi decretat mobilizarea generală.

Guvernul de la Chișinău a anunțat că a purtat discuții pe teme de securitate cu reprezentanții Tiraspolului.

De teama unei escaladări a situației, Israelul și Bulgaria au cerut cetățenilor lor să părăsească în cel mai scurt timp teritoriul transnistrean.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO