Confruntari violente intre politie si protestatari in Grecia, dupa uciderea unui artist antifascist


Ultimul update: Duminica 22 Septembrie 2013 07:03
Data publicarii: Joi 19 Septembrie 2013 09:11
Categorie: Stiri externe
Grecia

Confruntari violente s-au produs intre politie si manifestantii care au protestat fata de uciderea unui artist antifascist de catre un presupus militant neonazist. Incidentele au avut loc miercuri, in mai multe orase ale Greciei.

Intr-un cartier periferic al Atenei, politia a tras grenade lacrimogene pentru a dispersa manifestantii violenti care aruncau cu pietre si bucati de lemn in fortele de ordine, conform agentiei de presa greaca ANA. La cateva ore dupa inceputul confruntarilor, politia a trimis intariri la fata locului in numar neprecizat, conform surselor din cadrul politiei.

Manifestatia, care aduna in jur de 5.000 de persoane, conform surselor din cadrul politiei, a fost organizata la locul dramei, la Keratsini, un cartier populat din vestul Atenei.

Conform unui fotoreporter AFP, majoritatea manifestantilor erau militanti de extrema stanga.

La Salonic, al doilea oras ca marime al tarii, doua manifestatii antifasciste reunind in jur de 6.000 de persoane au fost marcate de confruntari cu fortele de ordine, ce au recurs gaze lacrimogene asupra manifestantilor care au spart mai multe vitrine, conform agentiei ANA.

La Patras, o mie de manifestanti au aruncat cu pietre si cocktailuri Molotov asupra politiei, care a ripostat cu gaze lacrimogene. Un politist pensionar, care nu participa la mentinerea ordinii, a fost ranit, conform unei surse din cadrul politiei.

In noaptea de marti spre miercuri, un muzician si militant antifascist in varsta de 34 de ani, Pavlos Fyssas, a fost ucis cu lovituri de cutit de un barbat identificat, conform politiei, ca fiind un membru presupus al partidului neonazist Zorii Aurii (Golden Dawn).

Crima a fost condamnata de mai multi lideri sindicali si functionari aflati in greva, in cursul unui mars care a reunit in jur de 10.000 de persoane anterior in timpul zilei in centrul Atenei, pentru a protesta fata de o reforma brutala a sectorului public.

Partidul Zorii Aurii a dezmintit orice implicare in aceasta crima.

Zorii Aurii, care s-a bazat pe somajul galopant si criza economica grava din Grecia, este suspectat ca a orchestrat atacuri impotriva imigrantilor, si mai multi din cei 18 deputati ai sai sunt cercetati pentru violente.

Guvernul si presedintele Republicii au condamnat puternic uciderea artistului. "Fac apel la o trezire sociala si institutionala, la vointa politica de a lupta impotriva acestei ticalosii. Avem datoria de a nu lasa usa deschisa fascismului", a declarat presedintele, Carolos Papoulias.
 

FULLSCREEN
Confruntari violente intre politie si protestatari in Grecia, dupa uciderea unui artist antifascist
  • /

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO