Conferinta de presa maraton a lui Vladimir Putin. Ce a spus despre armata SUA, relatiile cu Turcia si dragoste

conferinta de presa Putin

Cu 2 zile inainte de Craciun, liderul de la Kremlin a tinut una dintre coferintele sale de presa maraton.

Kremlinul a programat pentru 23 decembrie - mai tarziu ca de obicei - sesiunea de intrebari si raspunsuri organizata de presedintele rus cu presa nationala si intrenationala. Data stabilita initial era 22 decembrie, dar inmormantarea ambasadorului Karlov a dus la decalarea evenimentului. Conferinta tine de obicei intre 3 ore si jumatate si 4 ore si 40 de minute.

Putin a inceput, ca de obicei, cu intrebari despre situatia economica. A trecut apoi la politica externa. "Sunt surprins de oficialii administratie Obama, care vor sa demonstreze ca au cea mai puternica armata din lume. Nimeni nu pune asta la indoiala. Am spus doar ca Rusia e mai puternica decat orice potential agresor", a declarat Putin, care a mentionat dezvoltarea armamentului nuclear.

"Nu am incalcat niciun acord, ne respectam angajamentele privind numarul de focoase nucleare", a spus Putin, acuzand SUA si Marea Britanie de proliferare a armelor atomice. "Daca cineva stimuleaza o cursa a inarmarii nucleare, nu noi suntem aceia".

Citește și
discurs Starea Natiunii Vladimir Putin GIF
Putin, discurs anual despre Starea Natiunii. "Se poate ajunge in orice clipa la o catastrofa globala"
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Liderul de la Kremlin a negat orice implicare oficiala in spargerea mailurilor democrate si in campania electorala din SUA, spunand insa ca doar el a crezut in victoria lui Trump.

Intrebat despre relatiile cu Turcia dupa asasinarea ambasadorului rus, Putin a spus ca acestea vor continua si ca in ultimele luni cele doua state au gasit impreuna solutii de compromis. Despre Alep, presedintele a afirmat ca Rusia a desfasurat aici "o actiune umanitara de mare amploare".

"Sistemul electoral din SUA este arhaic", a spus Putin, intrebat despre situatia democratiei in America. "E treaba lor sa rezolve aceasta problema. E clar ca Partidul Democrat a uitat esenta democratiei din moment ce incurajeaza oamenii sa nu respecte votul popular."

Legat de situatia din Caucazul de Nord, Putin a spus ca nu se poate pune semnul egalitatii intre Islam si terorism. Intrebat daca Rusia sustine crearea unui stat independent kurd, presedintele a raspuns evaziv, spunand ca militiile kurde au fost foarte eficiente in lupta impotriva terorismului, dar in ceea ce priveste suveranutatea, "Rusia va respecta cadrul dreptului international". Drepturile poporului kurd "vor fi aparate, dar nu ne vom amesteca in afacerile interne ale Irakului".

Legat de situatia din Siria, Putin a spus ca Rusia, Iranul, Turcia si presedintele sirian Bashar Al-Assad au convenit sa participe la convorbiri de pace in Kazahstan, la Astana. El a spus ca viitorul pas pentru Siria va fi o incetare a focului la nivel national. Anterior, ministrul adjunct de externe rus Ghennadi Gatilov a afirmat ca se asteapta ca discutiile de la Astana privind Siria sa aiba loc la jumatatea lunii ianuarie 2017.

Intrebat daca va candida un nou mandat prezidential in 2018, Putin a spus ca va lua o decizie in functie de situatia de pe glob si cea din tara.

La final, conferinta a ajuns in zona intrebarilor bizare. "Pot sa va intreb despre dragoste?", a spus un ziarist. "Dragostea se transforma rapid in ura", a raspuns Putin, oftand. 

Presedintele rus a spus si ca va discuta normalizarea relatiilor cu Statele Unite dupa ce Donald Trump va ajunge la Casa Alba.

Conferinta de presa s-a terminat dupa aproape 4 ore. 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Rusia pregateste rachete nucleare care sa strapunga scutul de la Deveselu. Planul anuntat de Vladimir Putin pentru 2017
Rusia pregateste rachete nucleare care sa strapunga scutul de la Deveselu. Planul anuntat de Vladimir Putin pentru 2017

Rusia isi va intari fortele nucleare strategice in urmatorul an pentru a putea anihila scuturile anti-racheta ale NATO, a anuntat Vladimir Putin.

Putin, discurs anual despre Starea Natiunii.
Putin, discurs anual despre Starea Natiunii. "Se poate ajunge in orice clipa la o catastrofa globala"

Vladimir Putin a tinut joi la Kremlin discursul anual privind Starea Natiunii, in contextul unei situatii extrem de tensionate la granita de vest a Rusiei, dar si a victoriei lui Donald Trump in SUA.

Rusia a testat cu succes primul
Rusia a testat cu succes primul "tren al Apocalipsei". Cand va fi gata arma pe care fortele NATO nu o pot detecta

Armata rusa a anuntat marti neoficial ca a efectuat primul test reusit al unei rachete balistice intercontinentale lansata de pe un tren - una dintre cele mai redutabile arme dezvoltate de Kremlin.

Recomandări
Atac ucrainean asupra civililor în Rusia. Bilanțul morților | VIDEO
Atac ucrainean asupra civililor în Rusia. Bilanțul morților | VIDEO

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local sâmbătă dimineaţa, notează AFP.

Cutremur cu magnitudinea 5, raportat vineri noapte. Unde a fost resimțit
Cutremur cu magnitudinea 5, raportat vineri noapte. Unde a fost resimțit

Un cutremur semnificativ cu magnitudinea de 5 a fost raportat vineri noapte, la ora 23:59:32, ora locală a României.

 

Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington
Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington

Statele Unite şi-au dat vineri acordul de a-şi retrage din Niger cei 1.000 de soldaţi angajaţi acolo în lupta antijihadistă, au anunţat mai mulţi responsabili americani sub protecţia anonimatului, scrie AFP.