Putin, despre scutul de la Deveselu şi SUA: "Ar putea duce la sfârşitul civilizaţiei"

Ultima actualizare: 20-12-2018 19:59

Liderul de la Kremlin organizează vineri a paisprezecea conferinţă de presă cu ziarişti din întreaga Rusie, dar şi din alte state. Principala temă de interes este situaţia internaţională şi tensiunile cu Occidentul.

Situaţia globală, relațiile dintre Kremlin şi Casa Albă, conflictele regionale şi economia Rusiei sunt principalele teme anunţate oficial. 

La începutul conferinţei, Putin a vorbit despre necesitatea menţinerii unei balanţe de forţe între Rusia şi SUA. El şi-a exprimat îngrijorarea privind instalarea de scuturi anti-rachetă americane, precum cel de la Deveselu. "Am spus în repetate rânduri - nu considerăm că acestea sunt sisteme defensive. Fac parte din potenţialul nuclear  strategic al SUA", a declarat Putin, lăsând de îneţeles că sisteme precum cel de la Deveselu ar putea fi utilizate pentru lansarea de rachete nucleare asupra Rusiei.

"Pericolul unui război atomic e subestimat", a continuat preşedintele rus. "Dacă ar avea loc aşa ceva, Doamne fereşte, ar putea duce la sfârşitul civilizaţiei, poate şi al planetei"

"Există o tendinţă pentru a coborî pragul de ameninţate la care sunt folosite arme nucleare tactice. Analiştii occidentali par să considere că nu e nimic periculos în asta, dar de fapt ar putea duce la o catastrofă nucleară globală".

Putin a lăudat în schimb decizia lui Trump de a retrage trupele americane din Siria, însă a acuzat Occidentul de "rusofobie".

Preşedintele rus Vladimir Putin aa mai spus occidentale de spionaj ce vizează Rusia, îndeosebi otrăvirea în Marea Britanie a fostului agent dublu Serghei Skripal, sunt pretexte pentru ''a frâna dezvoltarea'' ţării,. Putin a criticat de asemenea recenta inculpare a rusoaicei Maria Butina în SUA, unde este acuzată de ''complot'' în vederea ''promovării intereselor Rusiei'', ea pledând ''vinovată''.

''Nu înţeleg ce ar putea mărturisi ea ţinând cont de faptul că nu îndeplinea nici un fel de misiune a guvernului'', a declarat Putin. ''Nu înţeleg de ce au închis-o. Nu există nici o bază'', a continuat el.

În opinia lui Putin, sancţiunile economice impuse Rusiei de către Occident sunt rezultatul influenţei crescânde a Rusiei în lume. ''Acest fapt are legătură cu creşterea puterii Rusiei'', a mai spus el. Liderul rus, care a evocat îndeosebi progresele din sectorul agricol rus, este de părere că sancţiunile au fost într-un oarecare sens pozitive. ''Economia noastră s-a adaptat la limitările din exterior'', a afirmat Putin.

 Peste 1.700 de jurnalişti proveniţi aproape în totalitate din regiunile Rusiei, din Asia, Europa şi America au fost acreditaţi pentru această ''mare conferinţă de presă'' tradiţională. Este vorba de cea de-a 14-a conferinţă de acest fel pentru Putin de la sosirea sa la putere în 2000.

Miercuri, cu 24 de ore înainte de conferinţa de presă, canalul rus de televiziune Rossia 24 a lansat o numărătoare inversă şi a difuzat numeroase reportaje despre pregătirile pentru acest eveniment, care va avea loc la centrul internaţional al comerţului din Moscova.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO