Comisia Europeană semnează cu compania Moderna al 6-lea contract pentru vaccinul anti Covid

Ultima actualizare: 24-11-2020 15:16
Ursula von der Leyen
Agerpres

Comisia Europeană va semna miercuri un acord cu compania farmaceutică americană Moderna pentru o cantitate de până la 160 de milioane de doze din vaccinul candidat care a fost dezvoltat de aceasta.

Anunțul a fost făcut de şefa executivului comunitar, Ursula von der Leyen, relatează dpa, AFP şi Reuters.

"Sunt fericită să anunţ că vom aproba mâine (miercuri - n.r.) un nou contract pentru a asigura un alt vaccin pentru COVID-19 în portofoliul nostru", a declarat Ursula von der Leyen într-un briefing de presă, citat de Agerpres.

Liderul european a evocat şi un al 7-lea contract în perioada următoare, fără a furniza informaţii suplimentare.

"Suntem pe cale să formăm unul din portofoliile de vaccinuri împotriva COVID-19 cele mai mari din lume. Acesta le va asigura europenilor acces la vaccinurile cele mai promiţătoare în curs de dezvoltare", a mai afirmat von der Leyen.

Moderna a informat săptămâna trecută că analiza iniţială sugerează că vaccinul său candidat pentru noul coronavirus este eficient în proporţie de 94,5%, fiind al doilea grup farmaceutic care anunţă rezultate pozitive după testele clinice, primul fiind asocierea Pfizer-BioNTech.

Odată ce vaccinul candidat al Moderna se dovedeşte a fi sigur şi eficient, fiecare stat membru îl va primi în acelaşi timp, în funcţie de mărimea populaţiei, a mai spus von der Leyen.

Acesta este al 6-lea contract pe care Comisia Europeană, care negociază în numele celor 27 de state membre, îl încheie cu producătorii de vaccinuri.

Înainte de acest contract, Comisia Europeană a semnat 6 contracte pentru precomandarea vaccinurilor candidate: cu grupul suedezo-britanic AstraZeneca şi cel american Johnson&Johnson (până la 400 de milioane de doze fiecare), cu asocierea franco-britanică Sanofi-GSK (până la 300 de milioane de doze), cu cea americano-germană Pfizer-BioNTech (până la 300 de milioane de doze) şi cu laboratorul german CureVac (până la 405 milioane de doze).

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO