Comandantul suprem al NATO in Europa: "Rusia e o amenintare existentiala pentru SUA si Europa." Reactia Moscovei

26-02-2016 08:22

nato, rusia

Rusia a decis sa devina un adversar al Occidentului si reprezinta o “amenintare existentiala” pentru SUA si aliatii sai, a declarat joi comandantul suprem al NATO in Europa, generalul american Philip Breedlove.

In acelasi timp, in fata Comitetului pentru buget din Camera, secretarul american al apararii, Ashton Carter, a acuzat Rusia de intimidarea vecinilor sai si si-a exprimat indoiala ca Moscova este atasata in continuare stabilitatii strategice in domeniul armelor nucleare, relateaza Agerpres.

Observatiile lui Carter si Breedlove reflecta schimbarea viziunii Washingtonului si preocuparea sa profunda cu privire la modul de reactie la actiunile Rusiei in Europa si Orientul Mijlociu, noteaza postul citat de radio.

Breedlove este unul dintre criticii cei mai vehementi ai Rusiei printre militarii de top ai SUA dupa anexarea peninsulei Crimeea de catre Moscova in martie 2014 si a sprijinului acordat ulterior separatistilor in lupta impotriva fortelor Kievului in estul Ucrainei.

Rusia a respins in mod repetat afirmatii facute de oficiali americani si europeni ca ar reprezenta o amenintare pentru Occident, avertizand ca aceste acuzatii seamana cu un zanganit periculos de arme.

Rusia incearca sa “rescrie regulile convenite asupra ordinii internationale” si sa submineze unitatea Europei, a declarat Breedlove joi in fata Comitetului pentru fortele armate din Camera Reprezentantilor. “Rusia a ales sa fie un adversar si reprezinta o amenintare existentiala pe termen lung pentru SUA, pentru aliatii lor si partenerii europeni”, a insistat el.

Carter, vorbind in fata Comitetului pentru buget din Camera Reprezentantilor, a afirmat ca Rusia are - se pare - in intentie sa “erodeze ordinea internationala care ne-a servit pe noi, prietenii si aliatii nostri, comunitatea internationala si Rusia insasi atat de bine si atat de mult timp”.

“Pentru a fi clar, Statele Unite nu cauta o raceala, nemaivorbind de un razboi fierbinte cu Rusia. Noi nu incercam sa facem din Rusia un inamic, chiar daca ea ne poate vedea astfel”, a spus Carter. “Dar nimeni nu ar trebui sa aiba dubii, ne vom apara interesele, pe aliatii nostri, ordinea internationala bazata pe principii si viitorul pozitiv pe care toate acestea ni-l ofera”, a avertizat el.

Ministerul rus al Apararii a calificat aceste declaratii drept “atacuri antirusesti” ale Pentagonului si CIA, care intervin in contextul dezbaterii bugetului militar pe anul viitor in Congresul SUA, conform unei declaratii facute joi seara de catre purtatorul de cuvant al armatei ruse, generalul Iuri Konasenkov, citat de TASS.

Pentagonul prevede cresterea bugetului sau pentru Europa in 2017 de patru ori, pana la 3,4 miliarde de dolari, pe fondul “agresiunii ruse” , dupa cum anuntase la inceputul lunii februarie Ashton Carter. Ministerul american al Apararii incearca sa obtina pentru anul viitor un buget de 582,7 miliarde de dolari care sa acopere prioritatile politicii SUA in domeniul apararii in noul context strategic de securitate marcat de actiunile Rusiei si de ascensiunea gruparii Statul Islamic


 

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO