Masacrul din SUA. Anchetatorii descriu un tablou de groaza: toate victimele au fost executate

×
Codul embed a fost copiat

Unul din cele mai sangeroase atacuri armate comise la o scoala din SUA a avut loc vineri dimineata, in orasul Newtown, in statul Connecticut. Un tanar a inceput sa impuste la intamplare elevii si profesorii, reusind sa ucida 20 de copii si 6 adulti.

Duminica

UPDATE 08:15 Oraselul american lovit de o tragedie fara margini nu-si revine din soc. Vietile a 20 de copii si 6 adulti au fost curmate intr-o clipa si, pe masura ce ies la iveala detaliile atacului din Newport, Connecticut, anchetatorii descriu un tablou de groaza.

Toate victimele au fost executate; cativa dintre copii, chiar impuscati de foarte aproape. Iar cea care l-a invatat sa traga cu arma pe criminal a fost chiar mama lui, o avida colectionara de pusti, care a si sfarsit prima, acasa.

16 dintre cei 20 copii omorati cu sange rece de Adam Lanza au doar 6 ani si erau colegi in clasa pregatitoare. Ceilalti 4 implinisera de curand 7 ani.

Citește și
Utoeya
Cele mai sangeroase incidente armate din institutiile scolare si universitare din SUA si Europa
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Update 20:51: Adam Lanza ar fi avut o altercatie cu unele persoane la scoala Sandy Hook din Newtown, in statul american Connecticut, cu cateva zile inainte de atac, a declarat un oficial din cadrul serviciilor de securitate pentru CNN.

Anchetatorii au fost informati ca Adam Lanza a avut o altercatie cu unele persoane la scoala, cu cateva zile inainte, a declarat sursa citata, fara a putea preciza natura acesteia sau ce persoane au fost implicate.

De asemenea, tanarul a incercat sa cumpere o arma in zona, marti, a declarat o alta sursa pentru CNN.

Biroul pentru controlul produselor pe baza de alcool, tutun, a armelor de foc si explozibililor a anuntat ca a contactat poligoanele si magazinele de arme din zona pentru a stabili daca Lanza intentiona sa cumpere arme sau daca obisnuia sa exerseze cu ele.

Potrivit unei alte surse citate de CNN, tanarul avea acces la mai multe arme decat cele trei gasite la scoala.

Politia a descoperit alte trei arme in alta parte. Este vorba despre o arma Henry de calibru .45, de o pusca Marlin de calibru .22 si una Enfield de calibru .30, a declarat sursa citata.

Update 17:41 Autorul atacului din Newtown a "patruns prin folosirea fortei" in scoala primara Sandy Hook, vineri, unde a ucis 26 de persoane, dintre care 20 de copii, a anuntat sambata purtatorul de cuvant al poliţiei, locotenentul Paul Vance, in cadrul unei conferinte de presa, relateaza AFP, citata de Mediafax.

Politia nu a confirmat public identitatea autorului atacului, prezentat de presa ca fiind Adam Lanza, in varsta de 20 de ani, dar toate victimele au fost identificate, a precizat locotenentul Vance.
 

Update 16:52 Supravietuitorii atacului din Newtown, Connecticut, povestesc ororile prin care au trecut in momentul in care au auzit impuscaturi in scoala, in timp ce profesorii si educatorii ii duceau pe copii in locuri sigure, relateaza CNN.

Copiii in varsta de cinci ani din grupa educatoarei Janet Vollmer au auzit sunete de impuscaturi, dar nu stiau despre ce este vorba, fiind mult prea mici pentru a intelege ce inseamna acestea. Ei nu au auzit niciodata de Columbine si nici de Virginia Tech.

In cateva minute, 20 de copii si sase profesori au fost ucisi. 18 copii - cu varste cuprinse intre cinci si zece ani - au murit pe loc, au afirmat anchetatorii, adaugand ca alti doi au fost declarati morti la spital.

"S-au auzit niste sunete ca niste impuscaturi", a declarat educatoarea Janet Vollmer, cu o experienta de 18 ani in invatamant, pentru CNN.

Copiii facusera insa exercitii de simulare a unei situatii de urgenta la scoala, asa ca atunci cand Vollmer a incuiat usile si a tras storurile, ei stiau ce trebuie sa faca, respectiv sa "mearga in zona sigura" din spatele clasei.

Acolo, ea le-a citit copiilor. Totusi, acestia si-au dat seama ca ceva era in neregula. "Nu li se parea ceva firesc", a declarat ea.
Cand au pus intrebari despre ce se intampla, Vollmer le-a spus: "Nu suntem prea siguri, dar vom fi in siguranta, deoarece stam aici si suntem impreuna".

Kaitlin Roig a auzit focuri de arma si a stiut "ca ceva este in neregula". Ea si-a condus cei 14 copii cu varste de sase si sapte ani in toaleta si i-a ajutat pe unii dintre ei sa se urce pe closet pentru a incapea cu totii in incaperea minuscula.

Apoi a incuiat usa. "Le-am spus sa faca liniste deplina", a povestit ea. Dar pe masura ce trecea timpul, copiii i-au cerut lui Roig sa le permita sa "iasa sa vada daca este cineva acolo", dar ea a refuzat.

"Cand au inceput sa planga, le-am cuprins fetele si le-am spus ca va fi OK. Voiam ca acesta sa fie ultimul lucru pe care il aud, nu impuscaturile din hol".

Intr-o clasa vecina, Alexis Wasik, in varsta de opt ani, nu stia ce se intampla. Si ea auzise impuscaturi, dar abia dupa ce au auzit sirenele ea si colegii ei si-au dat seama ce se intampla. "Toata lumea plangea", a povestit ea pentru AFP.

"Instinctul imi spunea ca ceva este in neregula", a declarat Vollmer, care nu auzise niciun anunt la difuzor cum ca ar fi un exercitiu si care nu stia ca directorul scolii, Dawn Hochsprung, si psihologul Mary Sherlach fusesera ucisi.

Cand politistii au batut la usa, copiilor li s-a spus sa se alinieze si sa isi acopere ochii, pentru a fi scosi din scoala printr-o iesire de urgenta, a povestit Vollmer. Politia i-a evacuat si pe Roig si elevii sai.

CNN a realizat un material in care prezinta cum s-au desfasurat lucrurile vineri dimineata la scoala generala "Sandy Hook":

 

 

UPDATE 15:28 Toate victimele masacului de la scoala Sandy Hook din Newtown au fost identificate, iar cadavrele au fost scoase din institutie in cursul noptii, a anuntat sambata dimineata purtatorul de cuvant al politiei din Connecticut (nord-est), Paul Vance.

"Ancheta a continuat toata noaptea. Obiectivul nostru era de a identifica toate victimele pentru a usura situatia familiilor. Politistii nostri au lucrat toata noaptea si au putut identifica toate victimele", a declarat el pentru CBS.

El a adaugat ca toate cadavrele au fost scoase din scoala.

"Am terminat", a declarat el, raspunzand unei intrebari.

"A durat toata noaptea", a adaugat el, precizand ca anchetatorii au lucrat indeaproape cu medicul legist.

UPDATE 13:00 Autorul atacului din Connecticut, un copil crescut in suburbii si cu parintii divortati, care suferea si de o forma de autism

Adam Lanza din Newtown, Connecticut, a fost un copil crescut in suburbii si ai carui parinti erau divortati, dar care la varsta de 20 de ani locuia in continuare cu mama sa, relateaza ABC News, in pagina electronica.

El a inceput prin a-si impusca in fata mama, pe nume Nancy, dupa care s-a indreptat cu masina spre scoala primara Sandy Hook din apropiere, inarmat cu doua pistoale si o pusca semiautomata.

Acolo, inainte de a se sinucide, el a impuscat mortal 20 de copii si sase adulti.

Nancy Lanza a fost gasita moarta in propria casa.

Prietenii de familie din Newtown l-au descris pe Adam ca fiind un tanar cu probleme, iar pe Nancy ca fiind rigida.

Adam "nu relationa cu ceilalti copii", a declarat Barbara Frey, adaugand ca acesta era "putin diferit ... genul reprimat".

O ruda a declarat pentru ABC News ca "in mod evident ceva era in neregula cu" Adam.

De asemenea, o alta ruda a marturisit ca acesta suferea de o forma de autism, a afirmat un oficial american, sub acoperirea anonimatului, relateaza CNN.

Autoritatile statele si federale cred ca mama acestuia ar fi lucrat la un moment dat la scoala unde Adam a comis atacul, dar nu ca profesoara, ci, potrivit rudelor, probabil ca voluntar. Nancy si sotul ei, Peter, tatal lui Adam, au divortat in 2009.

Cand au depus actele de divort, in 2008, un judecator a decis ca ei sa participe la "un program educational de parenting". Peter Lanza, chemat la New Jersey pentru a discuta cu politia si FBI, este vicepresedinte la GE Capital si a fost partener la gigantul de audit Ernst & Young.

Eroii masacrului din Connecticut. Si-au protejat elevii cu propriul corp si au sfarsit executati

Fratele mai mare al lui Adam, Ryan Lanza, in varsta de 24 de ani, a lucrat la Ernst & Young timp de patru ani, aparent urmand cariera tatalui sau. Si el a fost intervievat de FBI.

Nici tatal, nici fratele nu sunt suspectati in acest caz. Initial, politia l-a identificat pe Ryan ca fiind criminalul.

El a trimis insa o serie de mesaje pe Facebook in care afirma ca nu este el si ca in ziua respectiva era la serviciu. Inregistrarile video si cartela de acces de la Ernst & Young ii confirma declaratiile.

Doua surse federale au declarat pentru ABC News ca la locul crimei au fost gasite documente de identitate apartinandu-i lui Ryan Lanza.

Ei sustin ca aceasta a determinat confuzia. Nici Adam, nici Ryan nu au antecedente penale.

FBI a interogat numeroase rude ale familiei Lanza in New Jersey, Connecticut, Massachusetts, precum si numerosi prieteni, in efortul de a realiza un portret cat mai adecvat al ucigasului si pentru a gasi o explicatie pentru aceasta tragedie.

Cele mai sangeroase incidente armate din institutiile scolare si universitare din SUA si Europa

Update 8:15 Potrivit CNN, sase adulti si 20 de copii, cu varsta cuprinsa intre 5 si 10 ani, si-au pierdut viata in urma atacului armat comis la scoala generala "Sandy Hook".

Barack Obama a sustinut o conferinta de presa in care a declarat ca SUA "au trecut de prea multe ori prin astfel de situatii in ultimii ani" si ca vor trebui luate masuri pentru ca astfel de tragedii sa nu se mai repete.

Impresionat de drama prin care trec parintii de la scoala generala "Sandy Hook", presedintele SUA nu s-a putut abtine si a izbucnit de mai multe ori in plans in timpul discursului.

Update 22:12

Atacatorul a fost identificat. El se numeste Adam Lanza.

Fratele sau mai mic, Leo, a fost retinut si se afla in custodia politiei.

Tatal celor doi a fost gasit mort in locuinta sa vineri dimineata, insa autoritatile nu ofera inca alte informatii despre acest caz.

 

Update 21:15

Bilantul victimelor: 29 de morti, dintre care 22 de elevi.

Update 20:55

Potrivit Daily Mail, bilantul mortilor se ridica la 27, printre care si 18 copii.

Politisti au retinut o persoana, despre care cred ca este al doilea atacator.

Asasinul care a murit a deschis focul la intamplare, mergand din clasa in clasa si impuscand elevi si profesorii cu o pusca de calibrul 223. Potrivit politistilor, este vorba de tatal unui elev.

Autoritatile au gasit la fata locului doua pusti si masina care apartine suspectului mort.

Printre victimele masacrului se numara si directorul scolii.

Update 20:21

Cel putin 20 persoane au murit, inclusiv atacatorul si zece copii, in incidentul armat produs vineri Intr-o scoala din orasul american Newtown, anunta o sursa din cadrul serviciilor de securitate, citata de CNN.

Asupra presupusului agresor, care a fost Impuscat mortal, au fost gasite doua arme de foc. Nu se stie cu certitudine daca agresorul a fost ucis sau s-a sinucis.

Politia a fost chemata de urgenta, vineri la ora locala 9.40 (16.40, ora RomAniei), la scoala generala "Sandy Hook" din Newtown.

Conform publicatiei The Hartford Courant, citata de postul NBC, un agresor Inarmat a intrat In cladirea principala a scolii.

Un agent de politie a scos din scoala un elev care prezenta plagi prin împuscare si care era In stare grava.

Scoala are 39 de profesori si aproximativ 650 de elevi. Zeci de agenti de politie au ocupat pozitii in jurul scolii, iar restul institutiilor de invatamant din district au fost inchise, scrie CNN.

Acest atac este considerat unul dintre cele mai sangeroase masacre petrecut pana acum la o scoala din Statele Unite.

Din pacate, in America au avut loc multe incidente similare in ultimii ani.

Iata care sunt cele mai grave atacuri de acest fel petrecute in unitatile de invatamant din SUA:

- Scoala din Bath, Mchigan, 18 mai 1927. 38 de elevi, 2 profesori si alti 4 adulti au fost ucisi si 58 de persoane ranite dupa ce un functionar al scolii a intrat cu masina in cladire, avand o bomba supra sa.

-Universitatea din Texas, 1 august 1966. 13 morti si 32 de raniti, dupa ce un student si-a impuscat la intamplare colegii, din turnul universitatii.

-Columbine, Colorado, din 20 aprilie 1999. Aici, doi studenti au ucis 12 elevi si un profesor si au ranit alti 21 de elevi, dupa care s-au sinucis.

-Virginia Tech Polytechnic Institute, 16 aprilie 2007. 32 de morti si 17 raniti, in doua atacuri separate comise de acelasi asasin, care ulterior s-a sinucis.

Citeste si:

Ajuns in pragul falimentului, a avut o idee de aur. Una dintre cele mai mari companii media i-a pus planul in aplicare

Tarile europene cu cel mai ridicat nivel de trai. Romania ocupa penultimul loc

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Eroii masacrului din Connecticut. Si-au protejat elevii cu propriul corp si au sfarsit executati
Eroii masacrului din Connecticut. Si-au protejat elevii cu propriul corp si au sfarsit executati

Dupa masacrul de la o scoala din Connecticut in urma caruia 26 de oameni si-au pierdut viata, presa din Marea Britanie si SUA a prezentat cazurile a patru profesori care si-au riscat viata pentru a-si salva elevii.

Cele mai sangeroase incidente armate din institutiile scolare si universitare din SUA si Europa
Cele mai sangeroase incidente armate din institutiile scolare si universitare din SUA si Europa

Atacul comis vineri intr-o scoala primara din Connecticut (nord-estul SUA), soldat cu 26 de morti, dintre care majoritatea copii, este unul dintre cele mai sangeroase din ultimii 20 de ani din institutiile scolare si universitare.

Imbracat cu o camasa alba si cravata. UCIGASUL Norvegiei, la prima aparitie publica la tribunal
Imbracat cu o camasa alba si cravata. UCIGASUL Norvegiei, la prima aparitie publica la tribunal

Extremistul de dreapta Behring Breivik, autorul atacurilor sangeroase din 22 iulie din Norvegia, si-a facut prima aparitie publica in fata tribunalului din Oslo.

Recomandări
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare
Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare

Este alertă în Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.

STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră
STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră

Un instructor de yoga din București, considerat discipol al lui Gregorian Bivolaru, este acuzat fapte grave.