Clubul de motociclisti rusi "Lupii Noptii" i-a infuriat pe polonezi. Ce plan au fanii lui Putin, pe 9 mai: "Vor sa provoace!"

Dată publicare: 16-04-2015 08:12
Dată actualizare: 19-04-2015 06:57


Vladimir Putin

Un club de motociclisti rusi, nationalisti, starneste reactii controversate! Membrii grupului, care il adora pe Putin, au de gand sa traverseze Europa Centrala, pentru a sarbatori la Berlin, pe 9 mai, 70 de ani de la victoria asupra nazistilor.

Cei care isi spun "Lupii noptii" sustin ca vor sa "stranga legaturile cu vecinii". Dar, din Polonia au venit chemari furioase pentru "oprirea banditilor rusi". Iar premierul de la Varsovia a denuntat "o provocare".

Alexander Zaldostanov, presedintele clubului "Lupii noptii": "Cred ca Vladimir Putin este un dar de la Dumnezeu."

"Lupii noptii" - care uneori il invita si pe Putin sa se urce pe "motor" alaturi de ei - vor sa parcurga un traseu de 6.000 de kilometri: au de gand sa strabata Belarus, Polonia, Republica Ceha, Slovacia si Austria. Motociclistii spun ca vor fi calauziti de celebrul strigat de razboi al Armatei rosii: "Spre Berlin!"

Numai ca, acest asanumit "raliu al victoriei" le aminteste polonezilor - si nu numai lor - de dominatia sovietica pe care au indurat-o dupa 1945, dar si de politica agresiva a Moscovei fata de Ucraina vecina. "Consider traversarea Poloniei o provocare" - a declarat Ewa Kopacz, prim ministrul polonez.

Gand la gand cu seful diplomatiei.

Grzegorz Schetyna, ministrul polonez de Externe: "In opinia mea, este o provocare politica, asa cum avertizeaza de mult si presa. Sunt surprins ca ei insista pentru aceasta actiune, pentru ca e clar ce urmaresc. De la inceput, totul a aratat ca o provocare. Vor sa provoace."

Reporter: "Va voi pune o intrebare la care probabil n-o sa-mi raspundeti. Ce ati face daca decizia in aceasta chestiune ar depinde de dvs.?"

Rafal Trzaskowski, vice-ministru de Externe: "Personal nu sunt de acord cu deschiderea granitelor pentru cei care spun ce spun ei."

"Decizia finala de a lasa o persoana sa intre sau nu in Polonia revine politiei de frontiera" - spune premierul Kopacz.

Ministerul german de Externe a anuntat ieri ca "nu are cunostinta de nicio solicitare pentru viza Schenghen privind clubul de motociclisti rusi". O asemenea viza - ceruta, logic, tarii de destinatie - ar permite "Lupilor noptii" sa traverseze toate statele amintite, care sunt - in afara de Belarus - membre ale zonei Schenghen de libera circulatie.
 

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO