Ciocnire intre doua submarine nucleare, in Oceanul Atlantic!

Dată publicare: 16-02-2009 00:00
Dată actualizare: 04-05-2012 23:10


Submarinul nuclear Vanguard, apartinand Marii Britanii

In incredibilul incident, produs pe 3 sau 4 februarie anul acesta, au fost implicate un submarin apartinand Marinei Regale Britanice si un submarin din flota franceza, informeaza The Guardian.


Ambele transportau rachete nucleare si aveau la bord, in total, aproximativ 250 de marinari.

"Submarinele nu s-au putut vedea unul pe celalalt in apa", a declarat un oficial din Ministerul Apararii britanic, care se intreaba de ce sonarele nu au detectat nimic. 

Vanguard, submarinul britanic, s-ar fi intors doar cu zgarieturi in baza din Scotia.

De partea celalalta, ministrul francez al apararii a declarat ca submarinul Triomphant a lovit un obiect scufundat, cel mai probabil un containter, in timpul ce se intorcea dintr-o operatiune de patrulare. Coliziunea ar fi produs defectiuni sonarului cu care este echipata nava.

Membrii echipajului nu au fost raniti, iar securitatea nucleara a submarinului nu a fost compromisa, sustin oficialii francezi. Acestia au adaugat ca Triomphant s-a intors la baza din apropierea localitatii Brest, fara a avea nevoie de ajutor, escortat de o fregata.

In ciuda declaratiilor linistitoare venind din cele doua tari, Kate Hudson, presedintele Campaniei pentru Dezarmare Nucelara a catalogat incidentul drept "un cosmar nuclear de cel mai inalt nivel". "Coliziunea a doua submarine, ambele cu reactoare nucleare si arme nucleare la bord ar fi putut elibera mari cantitati de radiatii", sustine Hudson. 

Ciocnirea celor doua submarine este anchetata si de o parte si de alta a Canalului Manecii.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO