Cine sunt romanii arestati in Muntenegru, pentru ca au vrut sa vanda arme teroristilor. Risca inchisoare pe viata

Ultima actualizare: 21-12-2014 07:29

Doi romani si un italian, fost deputat in parlamentul Italiei, au fost prinsi in Muntenegru pentru ca au incercat sa vanda arme unei grupari teroriste, de la pistoale pana la lansatoare de rachete.

Unul dintre romani a fost sef in cadrul Directiei de Probleme Speciale, de la rezervele statului. Cei trei, spun procurorii americani implicati in ancheta, stiau ca armele vor fi folosite pentru a ucide cetateni americani, ofiteri sau angajati SUA si pentru a dobori elicoptere si avioane americane. Din aceasta cauza, au fost inculpaţi pentru terorism in Statele Unite si pot fi condamnati la inchisoare pe viata.

Cristian Vintila a parasit functia pe care o avea la Administratia Nationala a rezervelor de stat si Probleme Speciale acum un an. I-a fost retrast certificatul ORNISS, ceea ce inseamna ca existau riscuri de securitate legate de el. In acel moment, Vintila avea acces la informatii legate de armanent.

Acum, procurorii DIICOT spun ca au fost arestati "pe teritoriul statului Muntenegru a membrilor unei grupari formate din cetateni romani si straini, care planuiau livrarea de armament catre o organizatie terorista."

Printre cei retinuti este si Cristian Vintila. Acesta impreuna cu un roman si un italian ar fi incercat sa vanda arme gruparii FARC.

Armele ar fi fost cumparate legal din Romania, apoi ar fi fost trimise grupari teroriste FARC. Aceasta fost foarte activa in anii 2000, cand luptele de gherila cu autoritatile columbiene erau la ordinea zilei si zeci de oameni au fost rapiti si folositi in negocierea cu cei care conduceau Columbia. Printre ei se numara si Ingrid Betancourt, fosta candidata la presedintia Columbiei, tinuta in captivitate 6 ani de FARC. Din 2012, gruparea a incheiat acorduri de pace pe care le-a incalcat, dar asupra carora a revenit.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO