Admirator al lui Reagan si Thatcher, liberal convins si de profesie istoric. Cine este Donald Tusk, noul presedinte CE

31-08-2014 12:16

Premierul polonez Donald Tusk, in varsta de 57 de ani, un proeuropean convins si partizanul unor raspunsuri ferme la adresa Rusiei in criza ucraineana, a fost ales sambata pentru a prezida Consiliul European.

Pragmatic, Tusk s-a pronuntat pentru sanctiuni eficiente impotriva Moscovei in urma operatiunilor ruse din Ucraina. In schimb, el se opune initiativelor adoptate de state individual, promovand o actiune "responsabila" comuna, in cadrul NATO si al Uniunii Europene. Provenit din Miscarea Solidaritatea, care a inlaturat sistemul comunist de la putere in Polonia in 1989, acest istoric de profesie si-a cladit imaginea unui om eficient in jocul politic, capabil sa intoarca in avantajul sau situatiile cele mai delicate. Bun orator, el foloseste un limbaj moderat, cu o dorinta evidenta de a-si seduce auditoriul. Dar stie de asemenea sa dea dovada de fermitate in fata interlocutorilor sai, in special a celor europeni.

Premierul polonez a promovat intotdeauna consolidarea institutiilor europene. El a legat adoptarea monedei euro de catre Polonia de o reglementare durabila a crizei economice.

Donald Tusk a preluat in 2007 puterea de la fratii gemeni conservatori Kaczynski, devenind prim-ministru in urma unor alegeri legislative anticipate. El a fost primul sef de Guvern polonez dupa caderea comunismului in 1989 care a fost reconfirmat in functie pentru un al doilea mandat, in urma cu trei ani.

Inca din tinerete, el este un liberal convins care crede ca Polonia are nevoie de o interventie redusa a statului si de mai multi antreprenori. Dar in timpul crizei, el si-a modificat unele puncte de vedere, admitand ca situatia obliga uneori statul sa intervina.

Opozant al regimului cand Polonia era inca sub comunism, el a infiintat atunci o vopsitorie. Era la vremea aceea o raritate, intr-o economie de stat. "Vopsind tot felul de cladiri industriale, seminee si poduri, el a invatat economia de piata si regulile functionarii ei", a explicat vechiul sau prieten Jerzy Borowczak.

"Era o munca grea, uneori de 16 ore pe zi, sub un soare puternic, pentru a onora o comanda in intarziere", a subliniat acest fost responsabil al sindicatului Solidaritatea din Gdansk.

Dupa caderea regimului comunist, Donald Tusk a fondat, impreuna cu mai multi prieteni din Gdansk, prima miscare liberala din Polonia. In 2001, el a fost unul dintre principalii fondatori ai Platformei Civice (PO), pe care o conduce.

El afirma ca ii admira pe fostul presedinte american Ronald Reagan si pe fostul premier britanic Margaret Thatcher. In Polonia, a fost un apropiat al lui Lech Walesa, o personalitate a luptei anticomuniste, care il sustine acum. Fiul acestuia, Jaroslaw Walesa, este in prezent deputat din partea PO. El vorbeste limba germana, dar engleza sa lasa de dorit, potrivit anturajului sau.

Casatorit cu Malgorzata, de profesie istoric, Donald Tusk este pasionat de fotbal, are o fiica, moderatoare a unui blog de moda, si un fiu specializat in relatii publice.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO