Chinez eliberat după ce a stat 27 de ani în închisoare pentru o crimă pe care nu a comis-o. Ce a spus președintele Jinping

Ultima actualizare: 06-08-2020 14:21
Chinez eliberat după ce a stat 27 de ani în închisoare pentru o crimă pe care nu a comis-o. Ce a spus președintele Jinping
Getty

Un bărbat condamnat pentru o crimă petrecută în 1993 a fost declarat nevinovat de justiţia din China, după ce a stat 27 de ani după gratii. Președintele Xi Jinping ar fi declarat că nu e niciodată prea târziu pentru a repara o greșeală.

 

Zhang Yuhuan, în vârstă de 52 de ani, care fusese închis pentru uciderea a doi băieţi, a susţinut de la bun început că a mărturisit crima pentru că a fost torturat de poliţie.

Marţi, un tribunal din estul Chinei a anunţat că nu există "dovezi directe" care să susţină condamnarea sa.

"După revizuirea dosarului, s-a ajuns la concluzia că nu există dovezi directe în sprijinul condamnării" lui Zhang, care în consecinţă "este declarat nevinovat", a scris Tribunalul popular superior din Jiangxi într-un comunicat în care justiţia îi prezintă totodată scuze bărbatului.

Acesta fusese iniţial condamnat la moarte, în 1995, ca peste doi ani pedeapsa să-i fie comutată în închisoare pe viaţă.

Zhang a devenit astfel condamnatul la moarte care a fost cel mai mult timp închis în China, a menţionat Xinhua.

În martie 2019, după mai multe recursuri lipsite de succes, tribunalul din Jiangxi a dispus, în fine, un nou proces.

Instanţa a stabilit atunci că nu se poate demonstra că sacii şi frânghia găsite la locul crimei şi care au contribuit la comiterea faptei aveau vreo legătură cu acuzatul.

 

Cere daune de un milion de dolari

 

Avocatul acestuia, Wang Fei, a menţionat că clientul său va cere despăgubiri de 7 milioane de yuani (1 milion de dolari) pentru perioada cât a fost închis, precum şi sancţionarea "celor care au înfăptuit această nedreptate".

"Chiar dacă mă plătesc, nu pot răscumpăra 27 de ani din tinereţea mea", a comentat Zhang, a cărui soţie a divorţat între timp şi s-a recăsătorit, a consemnat EFE.

Dintre cei doi fii pe care îi au împreună, unul l-a vizitat doar de două ori în cei 27 de ani, iar celălalt l-a văzut personal prima dată marţi, la eliberarea sa.

Militanţii pentru drepturile omului din China au pus în repetate rânduri la îndoială imparţialitatea tribunalelor chineze, care condamnă aproape 99% dintre acuzaţii aduşi în faţa justiţiei.

Potrivit Asia News, președintele chinez Xi Jinping ar fi făcut și o declarație în presa locală despre acest caz. Șeful statul a spus că ”nu e niciodată prea târziu pentru a repara o greșeală”.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO