China solicita Japoniei informatii "precise" despre scurgerile de apa radioactiva la Fukushima


Ultimul update: Sambata 09 Noiembrie 2013 07:06
Data publicarii: Miercuri 06 Noiembrie 2013 07:30
Categorie: Stiri externe
Fukushima

China a cerut marti Japoniei informatii "precise" cu privire la modul in care Tokyo gestioneaza scurgerile de apa radioactiva de la centrala nucleara avariata de la Fukushima, devastata de un tsunami in martie 2011, relateaza AFP.

"China urmareste cu mare atentie masurile luate de Japonia", a declarat adjunctul ambasadorului Chinei la ONU Wang Min intr-o dezbatere consacrata Agentiei Internationale pentru Energie Atomica(AIEA), la Adunarea Generala a ONU de la New York.

CITESTE SI:

- Anuntul SOC facut despre Soare! Ce se va intampla cu PAMANTUL in scurt timp

- BOMBA pentru utilizatorii de Windows! Trebuie sa faca asta de urgenta

"Cerem Japoniei sa nu renunte la niciun efort pentru limitarea impactului accidentului si sa ofere comunitatii internationale informatii exacte, precise si punctuale",
a adaugat Wang Min.
Accidentul de la centrala nucleara Fukushima a "tras un semnal de alarma in domeniul securitatii nucleare", a subliniat diplomatul chinez, adaugand ca statul sau este un "ferm" sustinator al energiei nucleare.

Operatorul centralei avariate de la Fukushima, Tokyo Electric Power (TEPCO), a anuntat luna trecuta ca apa de ploaie contaminata de la Fukushima s-ar fi scurs in Oceanul Pacific. Directorul general al AIEA Yukiya Amano declara, la sfarsitul lui octombrie ca "proritatea este gestionarea apei contaminate".

De asemenea, Coreea de Sud a apreciat ca Fukushima este in continuare "o sursa de ingrijorare, in special pentru tarile riverane, din cauza scurgerilor de apa contaminata in mare", potrivit adjunctei ambasadorului la ONU Sul Kyung-hoon.

Totusi, Seulul "este recunoscator Guvernului japonez pentru eforturile depuse cu scopul de a oferi comunitatii internationale informatii pertinente".

Amano a precizat ca Agentia a "recomandat Japoniei sa implementeze o strategie eficienta si mecanisme pe termen lung pentru gestionarea apei contaminate".

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO