China închide spitalele temporare construite în timp record pentru pacienții cu coronavirus

China, coronavirus - Getty

Redeschiderea parţială a complexului Disneyland şi a magazinelor Ikea, precum şi închiderea spitalelor temporare sunt semne care indică reîntoarcerea treptată a Chinei la normalitate, notează AFP.

Populația a fost supusă unor restricții dure în ultima lună şi jumătate, cauzate de epidemia de coronavirus.

În ţara unde COVID-19 şi-a făcut apariţia la sfârşitul lui 2019, epidemia dă semne de regres de mai bine de câteva săptămâni, în timp ce virusul continuă să se propage în restul lumii.

Chiar dacă restricţiile impuse continuă să fie draconice, iar mulţi locuitori preferă să rămână izolaţi la domiciliu, cu fiecare zi, numărul pietonilor şi automobiliştilor creşte pe străzile din Beijing.

Capitala rămâne departe de afluenţa obişnuită, iar mijloacele de transport în comun sunt, în cea mai mare parte, în continuare goale. Puţini locuitori se aventurează afară din locuinţe fără să poarte o mască de protecţie.

Citește și
Scade numărul de noi contaminări cu noul coronavirus în China și Coreea de Sud
Scade numărul de contaminări cu noul coronavirus în China și Coreea de Sud

Însă, la Wuhan (centrul ţării), oraşul cu 11 milioane de locuitori considerat centrul epidemiei, mai multe semne indică un sfârşit progresiv al măsurilor de carantină impuse pe 23 ianuarie.

Semnul regresului epidemiei în acest oraş, unde au fost înregistrate pe departe cele mai multe cazuri de contaminare din ţară, 14 dintre cele 16 spitale de campanie inaugurate pentru pacienţii contaminaţi au fost deja închise, potrivit agenţiei Xinhua.

Două spitale, unul instalat într-o fabrică, celălalt pe un stadion, şi-au închis porţile duminică după ce au externat 61 de pacienţi vindecaţi. Aceste spitale aveau o capacitate totală de 2.000 de bolnavi, a precizat agenţia de presă oficială.

"Nu e prea departe"

 

Un înalt oficial din ţară a dat de înţeles vineri că izolarea provinciei Hubei, a cărei capitală este Wuhan, ar putea lua sfârşit în curând. "Ziua pe care o aşteapă toată lumea nu ar trebui să fie prea departe", a declarat pentru presă Ding Xiangyang, secretar general adjunct al guvernului.

Contactaţi de AFP, locuitori ai provinciei şi-au arătat nerăbdarea de a putea ieşi din case, în special în regiunile din Hubei unde niciun caz de contaminare nu a mai fost anunţat în ultimele săptămâni.

Vizita de săptămâna trecută a unui înalt oficial al regimului comunist la Wuhan a fost perturbat de criticile locuitorilor aflaţi în carantină, care denunţau aparente probleme de aprovizionare.

Autorităţile din provincie au ordonat pe 20 februarie companiilor să nu-şi reia activitatea înainte de data de 10 martie. Unităţi esenţiale, precum supermarketuri şi farmacii, au rămas cu toate însă deschise.

Vecină cu Hubei, provincia Anhui (est) a anunţat că ultimii săi trei pacienţi au fost externaţi, a anunţat luni Xinhua.

În nord-vest, provincia din zona montană Qinghai se pregăteşte să redeschidă o parte dintre şcoli pe parcursul săptămânii.

Ikea îşi redeschide magazinele

 

La Shanghai, complexul Disneyland s-a redeschis parţial luni. Parcul de distracţii propriu-zis rămâne închis, însă "un număr limitat" de magazine, restaurante şi un hotel îşi reiau activităţile, a declarat compania americană.

Gigantul suedez din domeniul mobilei Ikea a anunţat la rândul său în weekend că a redeschis mai mult de jumătate dintre cele circa 30 de magazine pe care le deţine în China.

Coronavirusul a provocat decesul a încă 22 de persoane pe teritoriul ţării, potrivit bilanţului zilnic furnizat luni de autorităţi. Este cel mai mic număr comunicat din data de 27 ianuarie.

Numărul zilnic de noi contaminări a scăzut la rândul său la 40, reprezentând cel mai redus nivel de la primele bilanţuri realizate începând cu luna ianuarie.

În afară de patru, toate au fost înregistrate la Wuhan.

14 spitale temporare, închise în oraşul Wuhan din China

 

Wuhan, epicentrul focarului de coronavirus din provincia Hubei din China, a suspendat luni funcţionarea unui alt spital temporar în contextul în care numărul pacienţilor depistaţi cu COVID-19 a continuat să scadă în acest oraş, informează Xinhua.

Spitalul temporar din districtul Jianghan, care a fost amenajat într-un centru expoziţional internaţional, a fost închis luni la ora 15:00, numărul spitalelor temporare închise în Wuhan ajungând la 14.

Pentru a trata pacienţii cu simptome uşoare şi pentru a controla răspândirea infecţiilor, Wuhan a transformat spaţii publice, precum centre expoziţionale şi săli de sport în 16 spitale temporare.

Aproximativ 12.000 de pacienţi au fost trataţi în aceste spitale temporare, potrivit centrului de control al epidemiei de COVID-19 din oraş.

Celelalte două spitale temporare rămase în funcţiune vor fi închise marţi.

Citește și...
Sute de mld.$ s-au evaporat de pe burse.A 3-a putere mondială se îndreaptă spre recesiune
Sute de mld.$ s-au evaporat de pe burse.A 3-a putere mondială se îndreaptă spre recesiune

Sute de mld.$ s-au evaporat de pe burse. A treia putere mondială se îndreaptă spre recesiune

Scade numărul de contaminări cu noul coronavirus în China și Coreea de Sud
Scade numărul de contaminări cu noul coronavirus în China și Coreea de Sud

Numărul de noi contaminări cu coronavirus a scăzut luni în China și Coreea de Sud la cel mai mic nivel de la începutul centralizării datelor, în ianuarie 2020.

Italia anunță alte 133 de noi decese în ultimele 24h. Măsuri drastice luate de autorități
Italia anunță alte 133 de noi decese în ultimele 24h. Măsuri drastice luate de autorități

Italia este cea mai afectată ţară de epidemia de coronavirus după China, cu 7.375 de cazuri de contaminare dintre care 366 sunt decese.

Impactul COVID-19 la nivel mondial. 99 de țări afectate, 107.000 de oameni infectați
Impactul COVID-19 la nivel mondial. 99 de țări afectate, 107.000 de oameni infectați

De la apariţia noului coronavirus în decembrie 2019, au fost înregistrate 107.021 de cazuri de infectare în 99 de ţări şi teritorii, 3.648 de oameni pierzându-şi viaţa.

Recomandări
Olaf Scholz anunță că Germania nu va trimite avioane de luptă Ucrainei: „Nici măcar nu se pune problema”
Olaf Scholz anunță că Germania nu va trimite avioane de luptă Ucrainei: „Nici măcar nu se pune problema”

Germania nu va trimite avioane de luptă în Ucraina, a declarat cancelarul Olaf Scholz, în contextul în care Kievul solicită ca Occidentul să îi trimită şi mai mult armament pentru contracararea invaziei ruse.

Când se va încheia epidemia de gripă. Anunțul ministrului Sănătății
Când se va încheia epidemia de gripă. Anunțul ministrului Sănătății

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, duminică seară, epidemia de gripă se va încheia în două săptămâni.

Partidul cancelarului Nehammer a pierdut alegerile regionale-cheie din Austria Inferioară
Partidul cancelarului Nehammer a pierdut alegerile regionale-cheie din Austria Inferioară

După rezultate parțiale, partidul cancelarului austriac Karl Nehammer a suferit o înfrângere drastică în alegerile regionale-cheie din Austria Inferioară.