China a executat 4 criminali: condamnatii au fost umiliti la televizor inainte de executie

Dată publicare: 01-03-2013 21:32
Dată actualizare: 04-03-2013 02:19


China

Patru persoane, intre care un lider al mafiei drogurilor, au fost executate, vineri, prin injectie letala, in orasul Kunming, provincia Yunnan din Sud-Vestul Chinei, in baza unei sentinte emise de Tribunalul Popular Local.

 

Modul in care cei patru condamnati condusi la moarte a fost transformat intr-un spectacol televizat le-a amintit chinezilor de executiile publice in masa din trecut relateaza Huffington Post.

Naw Khamm, un traficant de droguri si complicii sai, Hsang Kham, Yi Lai si Zha Xiha, originari din Myanmar, Thailanda si Laos au aparut vineri, intr-un neobisnuit show televizat, de canalul de stat CCTV cu lanturi si catuse la maini si picioare in timp ce erau scosi din inchisoarea din Yunnan si dusi pentru a fi ucisi prin injectie letala. Decesul lor a fost anuntat doua ore mai tarziu de politia locala. Imaginile au consternat presa internationala si asociatiile pentru protectia drepturilor omului.

China aproape ca a renuntat la vechea practica de a face "parada criminalilor condamnati la moarte" pe stadioane si pe strazile din marile orase, inainte de executarea acestora.

Potrivit agentiei oficiale de presa chineze, Xinhua, cei patru au fost gasiti vinovati si condamnati pentru uciderea a 13 marinari chinezi pe raul Mekong, in anul 2011, eveniment care a starnit, la acea data, un val de emotie in China si o serie de masuri administrative pentru asigurarea protectiei pescarilor. Parada televizata a celor 4 condamnati inainte de a fi executati a fost considerata un raspuns la reactia populatiei in urma crimelor de acum doi ani.

Brutalitatea crimelor lui Naw Kham a indignat populatia Chinei. Nu e de mirare ca a atras o atentie atat de mare din partea publicului” a declarat profesorul universitar Yu Guoming pentru Huffington Post.

Oficiali din cadrul Procuraturii Poporului din Kunming au fost delegati pentru a se asigura ca executarea se desfasoara in conformitate cu legea, dupa ce condamnatilor le-a fost facilitata, joi, o ultima intalnire cu rudele apropiate.

Pe 5 octombrie 2011, grupul celor patru a ambuscat doua vase chinezesti pe raul Mekong. Apele din Myanmar sunt infestate cu grupari criminale care isi castiga existenta din transportul de heroina si alte droguri intre China si Sud-Estul Asiei. Cele doua vase chinezesti au fost recuperate de politia thailandeza la o zi dupa confruntarea armata cu membri gruparii condamnate la moarte. Atunci au fost gasite corpurile a 13 victime, unele legate la maini si cu multiple rani de arma si cutit.

Criminalii au recunoscut ca au atacat pescarii chinezi pentru ca au refuzat sa plateasca bani de protectie si pentru ca au refuzat sa fie folositi de soldatii din Laos si Thailanda in razboiul cu gastile de mafioti.

Ministerul Apararii din China a facut din acest caz o prioritate extrema, adunand un grup de peste 200 de persoane pentru a investiga crimele. Naw Kham a fost arestat in Laos, in aprilie 2012 si extradat in China alaturi de cei trei complici.

Deoarece crimele au avut loc in apele chinezesti s-a stabilit ca procesul sa se desfasoare in China: economia sa dezvoltata si puterea militara o fac de temut printre vecinii de la Sud. Cei patru au fost condamnati la moarte in noiembrie 2012 dupa un proces de doar doua zile.

 

Sursa: huffingtonpost.com


VIDEO PROTVPLUS.RO