Cele mai puternice organizatii teroriste din lume si-au declarat razboi. Mesajul liderului Al-Qaeda pentru Statul Islamic

Ultima actualizare: 14-09-2015 07:08
ISIS

Cele mai puternice doua organizatii teroriste din lume si-au declarat razboi.

Intr-un mesaj audio, Ayman al-Zawahiri, liderul care a preluat puterea in interiorul Al-Qaeda, dupa asasinarealui Osama bin Laden, s-a declarat un dusman inversunat al Statului Islamic, relateaza The Independent.

Al-Zawahiri a catalogat drept inacceptabila afirmatia liderului suprem al Statului Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, care s-a autoproclamat drept conducatorul tuturor musulmanilor.

Mesajul liderului Al-Qaeda a fost facut public la comemorarea a 14 ani de la atacurile teroriste de la 11 septembrie, din SUA. Al-Zawahiri, un fost medic egiptean, il acuza pe al-Baghdadi ca incearca sa se revolte impotriva regulilor musulmane.

"Am indurat multe rele din partea lui Abu Bakr al-Baghdadi si a fratilor sai, iar pana acum am preferat sa nu le raspundem provocarilor, principala noastra grija fiind aceea de a stinge focul seditiunii. Insa ei nu ne-au lasat de ales pentru ca le cer tuturor musulmanilor sa jure credinta in fata a ceea ce ei numesc "califat", afirma liderul Al-Qaeda.

Pana acum, Al-Zawahiri a fost rezervat in a exprima o pozitie fata de Statul Islamic. Insa este de asteptat ca reactia Al-Qaeda de a le declara razboi luptatorilor ISIS sa nu ramana fara riposta.

Matthew Olsen, un expert in lupta impotriva terorismului, este de parere ca ruptura dintre cele doua organizatii este un lucru favorabil pentru restul lumii: "Faptul ca Zawahiri a vorbit arata cat de mare este diviziunea dintre ei si sugereaza ca exista niste diferente ireconciliabile intre grupari. Ar fi fost un lucru teribil ca Al-Qaeda si ISIS sa-si uneasca fortele", a declarat acesta pentru postul de televiziune 6ABC.

ISIS a facut initial parte din Al-Qaeda, fiind reteaua care activa in Irak. In urma cu doi ani, aceasta s-a desprins de Al-Qaeda si s-a impartit in cele doua grupari ale Statului Islamic, care activeaza in Irak si Siria.

Intre timp, in Afganistan si Pakistan, luptele dintre adeptii Statului Islamic cu talibanii si adeptii Al-Qaeda s-au intensificat.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO