Cel mai geros Revelion din ultimii 70 de ani, în SUA și Canada. ”Puneți-vă toate hainele pe voi”

Dată publicare: 30-12-2017 18:15
Dată actualizare: 26-01-2018 17:50


În Statele Unite se anunţă unul dintre cele mai friguroase Revelioane din ultimii ani.

În statul New York s-au înregistrat intre minus 35 şi minus 45 de grade Celsius, iar asta fără a pune la socoteală vântul îngheţat. Autorităţile au avertizat populaţia să evite să stea mult pe afară şi să se apere de degerături, ceea ce va fi , probabil, mai greu în noaptea de Anul Nou.

Pentru Donald Trump, îngheţul care s-a abătut în aceste zile asupra ţării sale a fost prilejul ideal ca să ia în derâdere încălzirea globală.

Milioane de americani şi canadieni îşi vor aminti de Revelionul care urmează drept cel mai geros din ultimii 70 de ani. De vină este un val de aer arctic, care "îngheaţă" zone întinse în nord-est şi care a coborât drastic temperaturile, din regiunea New England şi până în Texas. Peste îngheţ, se adaugă ninsorile, care cad din belşug în aceste zile.

Autorităţile au decis să anuleze petrecerile în aer liber în multe oraşe, ca să nu pună oamenii în pericol. Primarul New York-ului n-a renunţat la Revelionul din Times Square, dar i-a sfătuit pe oameni să lase la o parte cochetăria. Va fi unul dintre cele mai friguroase 3 Revelioane din istorie, avertizează autorităţile.

Bill de Blasio, primarul New Yorkului: "Puneţi-vă toate hainele pe care le aveţi. Luaţi-vă indispensabili, tot ce aveţi, pentru că va fi foarte-foarte frig, deşi vă fi o petrecere frumoasă."

Gerul a fost pentru unii prilej de experimente spectaculoase. În Ontario, unde s-au înregistrat minus 32 de grade, un meteorolog a aruncat deasupra capului o cană de apă, care s-a transformat instantaneu în bucăţi minuscule de gheaţă.

În New Hampshire, unde au fost minus 36 de grade, cineva a făcut acelaşi experiment cu apă clocotită şi a obţinut acelaşi rezultat. Iar în Ohio, altcineva s-a distrat cu un balon de săpun, care s-a transformat în câteva secunde într-un superb glob din flori de gheaţă.

Preşedintele Donald Trump, care crede că încălzirea globală este doar o invenţie, n-a ratat ocazia să arunce câteva săgeţi. "Nu ne-ar strica încălzirea aceea globală", a scris el pe Twitter din Florida, unde nu suferă de frig.

Imediat, o mulţime de specialişti au sărit să explice că planeta înseamnă mai mult decât Statele Unite şi că vremea e una, iar clima, altceva.

Chad Myers, meteorolog: "Pentru că se numeşte încălzire globală, şi nu încălzirea sau răcirea Statelor Unite, trebuie să ne uităm la glob. Puteţi compara dimensiunile acestui val de frig cu Siberia, unde e foarte cald. Când e vorba de vreme, e ca şi cum te-ai uita la un ceas un minut, în timp ce, atunci când e vorba de climă, trebuie să te uiţi la el sute de ani."

Vremea extremă - fie caldă, fie rece sau furtunoasă - este o dovadă a încălzirii climatice, mai spun specialiştii. Până una-alta, nord-estul Americii mai are de îndurat, pentru că acest val de frig va dura cel puţin până în 10 ianuarie.

 

Tags: vreme, frig, revelion,


VIDEO PROTVPLUS.RO