Cei trei sfătuitori de bază ai lui Vladimir Putin. De ei depinde decizia finală a Rusiei de a invada sau nu Ucraina

vladimir putin, consilieri
Getty

Într-un articol publicat de The New York Times este menționat faptul că președintele rus Vladimir Putin are trei consilieri apropiați și că aceștia ar avea decizia finală a Kremlinului de a invada sau nu Ucraina.

Cei trei sfătuitori ai liderului de la Kremlin ar fi Serghei Șoigu, ministrul Apărării, Nikolai Patrușev, șeful Consiliului de Securitate rus, și Serghei Narîșkin, directorul SVR, serviciul de informații externe al Rusiei, toți provenind din zona serviciilor de securitate, care sunt dedicați „valorilor tradiționale” și care visează la restaurarea gloriei sovietice.

Occidentul legalizează căsătoria între oameni și animale. Liderii Ucrainei sunt la fel de răi ca Hitler, iar naționaliștii țării sunt "non-umani".

Acestea sunt opiniile care se regăsesc în cercul intim al președintelui Vladimir Putin, în rândul celor mai importanți oficiali de securitate ruși, care vor fi probabil la masa de discuții atunci când liderul lor va decide dacă va lansa un război deschis împotriva Ucrainei.

În remarcile publicate de presa rusă în ultimul an, acești oameni puternici - în mare parte născuți în anii 1950 în Uniunea Sovietică, așa cum a fost și Vladimir Putin - au adoptat poziții chiar mai reacționare decât președintele lor, un semn al virajului mai dur pe care Kremlinul îl ia pe măsură ce își intensifică lupta cu inamicii percepuți în țară și în străinătate.

Citește și
parasutisti, rusia
SUA vor să aprobe "mama tuturor sancțiunilor" împotriva Rusiei. Ucrainean: ”Închidem ferestrele, să nu ia blocul la țintă”
Ucrainenii uciși de un rus în Germania erau soldați răniți în război care se recuperau medical în Bavaria

Ascensiunea oficialilor din domeniul securității din orbita președintelui urmărește evoluția lui Putin de la un tânăr lider care a arătat o față prietenoasă față de Occident la începutul anilor 2000 - în timp ce se înconjura de consilieri care includeau liberali proeminenți - la omul care acum amenință implicit că va declanșa un război major în Europa.

Este, de asemenea, o poveste a luptei de ani de zile a Kremlinului pentru a crea o ideologie care să susțină guvernarea lui Putin: una care se bazează din ce în ce mai mult pe o imagine a Occidentului ca inamic, a Ucrainei ca o amenințare și a Rusiei ca un bastion al "valorilor tradiționale".

"Aceasta este o încercare colectivă de a forma o contra-ideologie, deoarece Putin nu are o ideologie", a declarat Konstantin Remchukov, un editor de ziar din Moscova cu legături la Kremlin, despre ceea ce el a numit viziunea "conservatoare-reacționară" asupra lumii a elitei de securitate a Rusiei. "Postulatul-cheie este că toată lumea este împotriva Rusiei".

Nimeni nu știe cu adevărat cum își ia deciziile președintele Putin sau pe cine ascultă cel mai mult atunci când se gândește la următorii pași pe care trebuie să-i facă pentru binele Rusiei. Președintele rus, spune Kremlinul, examinează răspunsurile scrise pe care Statele Unite și NATO le-au transmis săptămâna trecută Moscovei cu privire la cererile sale de securitate - inclusiv o garanție că Ucraina nu va deveni niciodată membră a NATO.

Unul dintre „șoimi” a lucrat alături de Putin în KGB-ul sovietic

Kremlinul a declarat, vineri, că răspunsurile Occidentului nu au abordat cele mai mari preocupări ale Rusiei în materie de securitate. Dar însuși Putin a păstrat tăcerea, evitând comentariile publice despre Ucraina din decembrie, în ciuda aparițiilor sale televizate aproape în fiecare zi.

Rămâne ca „șoimii” din jurul lui să ofere indicii despre modul său de gândire. Unii dintre ei l-au întâlnit pentru prima dată pe Vladimir Putin lucrând cu el în KGB-ul sovietic și au fost acuzați de oficiali occidentali că au supravegheat asasinatele, operațiunile de influență, spionajul cibernetic și războiul brutal care au contribuit la îndepărtarea Kremlinului de Europa și de Statele Unite.

Putin este cunoscut pentru că se complace în viziunea antioccidentală, lucru pe placul principalului său consilier de securitate națională, Nikolai Patrușev.

nikolai patrusev

Liderul de la Kremlin „zugrăvește” o imagine a unor inamici care se străduiesc să falsifice trecutul glorios al Rusiei, dar șeful său de la serviciile de informații externe, Serghei Narîșkin, și-a asumat lupta pentru istorie ca pe o prioritate specială.

serghei nariskin

Președintele Rusiei a îmbrățișat o mai mare implicare a statului în economie, dar ministrul său al Apărării, Serghei Șoigu, a dus această tendință la extrem, lansând un uriaș efort condus de stat pentru a construi noi orașe în Siberia.

serghei soigu

"Un fel de mașină a timpului ne duce înapoi în cei mai răi ani ai ocupației lui Hitler", a spus Narîșkin despre Ucraina în această lună, descriind guvernul său pro-occidental ca fiind o "adevărată dictatură". Acesta a inaugurat la Moscova o expoziție intitulată "Abuzuri ale drepturilor omului în Ucraina".

Luna trecută, Șoigu i-a numit pe naționaliștii ucraineni "non-umani". Patrușev a descris "rusofobia" din Ucraina ca fiind rezultatul unei campanii de propagandă occidentală care datează de la scribii europeni invidioși care l-au denigrat pe Ivan cel Groaznic.

"Nu le plăcea că țarul rus nu le recunoștea conducerea politică și morală", a spus Patrușev despre tiranul din secolul al XVI-lea, cunoscut pentru temuta sa poliție secretă.

Acum, în timp ce Putin cântărește cât de mult va ridica miza în Ucraina, întrebarea este cât de mult adoptă mentalitatea conspiraționistă a șoimilor săi. La Moscova, unii analiști văd încă o tentă pragmatică în Putin. El pune în balanță nemulțumirile și paranoia promovate de confidenți precum Patrușev, spun ei, cu aportul mai sobru al unor persoane precum premierul Mihail Mișușin, un tehnocrat însărcinat cu menținerea economiei în funcțiune.

"Acești oameni sunt radicali conservatori", a declarat Remchukov, care a condus campania de realegere în 2018 a primarului Moscovei, fostul șef de cabinet al lui Putin. "Poate fi un centru conservator, dar Putin se află în centru".

Ping-pong de acuzații în cazul Navalny

Cu toate acestea, multe semne indică faptul că "radicalii" vor câștiga influență. Cea mai evidentă schimbare a avut loc în interiorul Rusiei, unde otrăvirea liderului opoziției Aleksei  Navalny în 2020 a fost urmată de o represiune de amploare anul trecut împotriva activiștilor, a presei și chiar a cadrelor universitare. Oficialii occidentali au declarat că Navalny a fost otrăvit de guvernul rus, dar Narîșkin, șeful serviciilor de informații externe, a descris otrăvirea ca fiind pusă la cale de agenți occidentali care căutau o "victimă de sacrificiu" pentru a ajuta la doborârea lui Putin.

În timp ce se străduiesc să zdrobească disidența, oficialii de securitate de linie dură se află, de asemenea, în prima linie în ceea ce privește susținerea "valorilor tradiționale" ca alternativă superioară a Rusiei la un Occident în decădere morală. Un canal de televiziune a fost amendat recent pentru că a prezentat un bărbat cu părul lung și unghiile pictate - "care nu corespunde imaginii unui bărbat cu o orientare sexuală tradițională". Doi bloggeri au fost condamnați la 10 luni de închisoare pentru o fotografie sugestivă din punct de vedere sexual în fața Catedralei Sfântul Vasile.

"Tatăl și mama sunt redenumiți părinți numărul unu și doi. Ei vor să le dea copiilor dreptul de a-și determina singuri sexul, iar în unele locuri au ajuns să legalizeze căsătoria cu animale", a declarat Patrușev într-un interviu din septembrie, descriind valorile "străine" ale Occidentului. 

Președintele Putin a repetat replica despre "părinții numărul unu și doi" într-o apariție o lună mai târziu, dar a omis zoofilia.

Rusia, văzută ca un bastion împotriva Occidentului

În timp ce trupele rusești se concentrează în apropierea Ucrainei, un alt element al ideologiei oficialilor din domeniul securității se profilează: glorificarea trecutului sovietic. Patrușev a declarat că prăbușirea Uniunii Sovietice "a dezlegat complet mâinile elitei neoliberale occidentale", permițându-i acesteia să își impună valorile netradiționale în lume.

El și colegii săi au prezentat Rusia ca pe o națiune menită să recâștige acest statut ca un bastion împotriva Occidentului, Ucraina și alte țări post-sovietice aparținând sferei de influență legitime a Moscovei. "Acesta este unul dintre cele mai întunecate curente ale naționalismului rusesc, multiplicat de imperialism", a declarat Andrei Kolesnikov, membru senior al think tank-ului Carnegie Moscow Center. Scopul elitei de securitate a Rusiei, a spus el, este "restaurarea imperiului".

Vladimir Putin însuși a descris prăbușirea Uniunii Sovietice ca fiind o "catastrofă geopolitică". Dar el obișnuia, de asemenea, să caute sfatul unei serii de oficiali, inclusiv al celor cu puncte de vedere liberale. Acum, acei oficiali au fost în mare parte alungați din guvern, în timp ce tehnocrații precum dl Mișușin aproape că nu se pronunță niciodată asupra problemelor care depășesc zona lor imediată de responsabilitate.

Rămâne clasa de oficiali de elită din domeniul securității, cunoscuți în mod colectiv sub numele de "siloviki", dintre care mulți - precum Patrușev, Narîșkin și Aleksandr Bortnikov, șeful spionajului intern al Rusiei - au lucrat în KGB împreună cu Putin.
Influența lor se extinde cu mult dincolo de chestiunile de securitate: Patrușev, un jucător pasionat de volei, conduce Federația de volei a Rusiei, iar fiul său este ministrul Agriculturii. Narîșkin supraveghează Societatea Istorică Rusă, ajutând la conducerea acțiunii de glorificare - și, spun criticii, de albire - a trecutului Rusiei. Șoigu, ministrul Apărării, satisface interesul lui Vladimir Putin pentru natură în calitate de președinte al Societății Geografice Ruse și îl duce pe Putin în vacanțe regulate în pădurile siberiene.

Oficialii „siloviki” cresc în ochii Kremlinului

Pentru acești oficiali, spun analiștii, creșterea tensiunilor cu Occidentul este un lucru bun, sporindu-le influența în cadrul elitei conducătoare.

"Spirala confruntării și sancțiunile nu îi sperie pe siloviki, ci, dimpotrivă, le deschid mai multe oportunități", a scris recent Tatiana Stanovaya, fondatoarea unei firme de analiză politică, R. Politik.

Analiștii ruși se întreabă acum dacă Vladimir Putin mai are suficientă tentă pragmatică pentru a evita un război deschis cu Ucraina. Închiderea de către Rusia, luna trecută, a Memorial International, grupul moscovit pentru drepturile omului care a înfuriat mult timp instituția de securitate a Rusiei pentru că a dezvăluit crimele poliției secrete sovietice, a reprezentat o nouă oscilație a domnului Putin spre opiniile „siloviki”.

Dar sancțiunile occidentale din cauza unei incursiuni în Ucraina ar putea avea consecințe de amploare, după cum arată prăbușirea bursei rusești pe fondul temerilor de război din ultimele săptămâni. Iar pierderile militare ar putea aduce urmări imprevizibile în politica internă și ar putea păta moștenirea lui Putin.

"Dacă vom avea război cu Ucraina și moarte fratricidă, atunci doar pentru asta va fi ținut minte. El nu poate să nu înțeleagă ce păcat ar fi acesta", a declarat Remchukov, editorul ziarului.
 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Ivana Knoll se pregătește de EURO 2024 în cele mai incendiare ținute! Fanii au reacționat imediat când au văzut-o așa
FOTO Ivana Knoll se pregătește de EURO 2024 în cele mai incendiare ținute! Fanii au reacționat imediat când au văzut-o așa
Citește și...
Criza din Ucraina. SUA acuză Rusia că vrea să desfășoare 30.000 de soldați în Belarus
Criza din Ucraina. SUA acuză Rusia că vrea să desfășoare 30.000 de soldați în Belarus

Situația continuă să fie incertă în Ucraina. În acest sens, miniştrii de Externe rus, Serghei Lavrov, şi american, Antony Blinken, urmează să discute marţi la telefon.

SUA vor să aprobe
SUA vor să aprobe "mama tuturor sancțiunilor" împotriva Rusiei. Ucrainean: ”Închidem ferestrele, să nu ia blocul la țintă”

Statele Unite se pregătesc să sancţioneze Rusia cât mai repede, chiar înainte să aibă loc o potenţială invazie a Ucrainei.

Rusia îşi doreşte relaţii „respectuoase
Rusia îşi doreşte relaţii „respectuoase" cu SUA, afirmă Serghei Lavrov

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a afirmat că Moscova doreşte relaţii „respectuoase" cu Washingtonul, subliniind în acelaşi timp importanţa pentru Rusia a obţinerii unor garanţii concrete pentru securitatea sa, relatează AFP.

Recomandări
Rusia ar putea să nu înceapă un război total cu NATO, dar Putin are un plan pentru a distruge Alianța din interior
Rusia ar putea să nu înceapă un război total cu NATO, dar Putin are un plan pentru a distruge Alianța din interior

Rusia este slăbită din cauza războiului din Ucraina și nu poate ataca NATO, dar se pare că Vladimir Putin ar avea, totuși, un plan de a distruge Alianța din interior, spun experții.

INTERVIU. Sebastian Burduja: „Am toate șansele să câștig. Nicușor Dan nu are rezultate în București”
INTERVIU. Sebastian Burduja: „Am toate șansele să câștig. Nicușor Dan nu are rezultate în București”

Sebastian Burduja, candidat PNL la Primăria Capitalei, este încrezător în șansele sale în cursa pentru șefia PMB.

ANIMAȚIE. Cum au fost atacați polițiștii de frontieră din Timiș, când încercau să oprească traficanții de migranți
ANIMAȚIE. Cum au fost atacați polițiștii de frontieră din Timiș, când încercau să oprească traficanții de migranți

A fost stare de alertă toată ziua în Timiș, după ce doi polițiști de frontieră au fost răniți în timp ce încercau să captureze o rețea de migranți care voia să iasă ilegal din România.