Reacția Chinei privind testarea rachetei hipersonice. Agențiile americane de informații, îngrijorate

Ultima actualizare: 19-10-2021 14:13

Agențiile americane de informații au fost luate prin surprindere de testarea, de către China, a unei rachete hipersonice cu capacitate nucleară, o provocare majoră pentru Washington.

Programul chinez de modernizare a armatei este monitorizat îndeaproape de Statele Unite. China a negat însă informația dezvăluită de cotidianul britanic Financial Times.

Prestigiosul cotidian britanic a scris sâmbătă că racheta hipersonică a Chinei ar fi înconjurat Pământul înainte de a coborî către ţinta sa, ratată cu aproximativ 38 de kilometri, însă Ministerul Chinez de Externe a dezmințit luni seară informația, susținând că a testat cu totul altceva, și nu în august, ci în iulie.

Zhao Lijian, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei: ”A fost un test de rutină al unui vehicul spaţial menit să verifice tehnologia reutilizabilă a acestuia. Numeroase companii din toată lumea au făcut teste similare.”

Aflat într-un turneu în Europa, care va cuprinde miercuri și România, șeful Pentagonului s-a mărginit la un comentariu general.

Lloyd Austin, secretarul SUA al Apărării: ”Urmărim cu atenție evoluțiile Chinei în materie de armament și sisteme avansate, care nu fac decât să amplifice tensiunile din regiune.”

O rachetă hipersonică poate depăși de cinci ori viteza sunetului, poate fi plasată pe orbită şi poate reintra, apoi, în atmosferă, pentru a-şi lovi ţinta.

Spre deosebire de o rachetă balistică, una hipersonică este manevrabilă, ceea ce-i face traiectoria greu previzibilă şi interceptarea dificilă.

Daryl Kimball, directorul executiv al Asociaţiei pentru Controlul Armamentului: ”Faptul că sunt rapide și se pot sustrage detectării micșorează răgazul de care dispun responsabilii noștri să decidă cum răspund unei crize în care ar fi folosite rachete hipersonice.”

Dean Cheng, cercetător la Heritage Foundation: ”Dacă se confirmă, atunci ar trebui să ne întrebăm dacă nu cumva fiecare satelit lansat de China e o rachetă cu focoasă nucleară "deghizată".

Este limpede că Beijingul se străduiește din greu să-și dezvolte capacitățile strategice nucleare intercontinentale, mult peste ce au făcut în ultimele patru, cinci decenii.

În afară de China, Statele Unite, Rusia şi cel puţin alte cinci ţări lucrează la tehnologii hipersonice, însă progresele înregistrate de către Beijing ar fi ”luat spionajul american prin surprindere”, susține ziarul Financial Times.

Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american: ”În primele nouă luni ale anului, China a lansat cel puțin 250 de rachete balistice.”

Daryl Kimball, directorul executiv al Asociaţiei pentru Controlul Armamentului: ”Ce mă îngrijorează este o cursă a rachetelor balistice și hipersonice în estul Asiei. Știm că există tensiuni militare între China și Japonia, între Coreea de Sud și Coreea de Nord, între SUA și China.”

În vară, americanii au obținut indicii că Beijingul construiește, în deșertul din vestul țării, peste 100 de noi silozuri pentru rachete balistice intercontinentale.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO