Ce spun analiștii despre asaltul asupra Congresului SUA. Cum s-ar putea scinda Partidul Republican

Ultima actualizare: 07-01-2021 09:51

Clădirea Congresului american a fost luată cu asalt de susținătorii lui Donald Trump, în timpul unei ședințe de certificare a victoriei lui Joe Biden la alegerile prezidențiale.

Clădirea Congresului a devenit scena unor lupte greu de imaginat între cetățeni înarmați și forțele de ordine. Susținători ai lui Donald Trump au luat cu asalt la propriu clădirea instituției, chiar înaintea votului de validare a mandalului președintelui ales, Joe Biden.

Din cauza violențelor, aleșii din Senat și Camera Reprezentanților, dar și vicepreşedintele american Mike Pence au fost evacuați de urgență de agenții Secret Service.

Președintele ales Joe Biden a declarat că democrația din Statele Unite se află sub un asediu fără precedent, iar Donald Trump, după ce îi încurajase inițial pe manifestanți să meargă la Capitoliu, i-a rugat într-un final să se ducă acasă.

Dan Dungaciu, analist de politică externă: „Lucrurile au mers atât de departe încât e foarte posibil ca partidele tradiționale din America să nu mai arate după aceste momente așa cum aratatau până acum, altfel spus ca Partidul Republican să se scindeze în susținătorii lui Trump și cei care reprezintă partea clasică a Partidului Republican. Ce se întâmplă acum s-ar putea să schimbe pe termen mediu și lung cursul politicii americane, în sensul în care aceștia să nu se mai simță reprezentați de partidul republican.”

Iulian Fota, fost consilier prezidențial pe probleme de securitate: „Este un sfârșit lamentabili de mandat pentru Donald Trump și efectiv niște oameni fără un nivel de educație prea ridicat, pentru că, din imagini, din ce am văzut, par să fie oameni de condiție medie, oameni care, probabil că o duc greu și au o viață dificilă. Oamenii aceștia, bombardați luni de zile cu tot felul de minciuni că s-au furat alegerile, au răbufnit și și-au vărsat oful și mânia pe Congresul american.”

Liderii occidentali au condamnat violențele, iar vicepreședintele Mike Pence a amenințat că cei care sunt implicați în organizarea protestului de la Capitoliu vor răspunde penal.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO