Ce s-ar afla în spatele discuției dintre Trump și omologul său ucrainean. ”E un acord tacit”

23-09-2019 08:56

Scandalul izbucnit în weekend între Donald Trump şi Joe Biden stârneşte noi reacţii.

 

După ce acum două zile Biden i-a cerut preşedintelui american să facă publică transcrierea convorbirii telefonice pe care a avut-o cu omologul său ucrainean, autorităţile de la Kiev vin cu o primă replică.

Ministrul de Externe al Ucrainei a recunoscut că şefii de stat au avut o conversaţie lungă în particular, în timpul căreia au dezbătut mai multe probleme care, spune el, "au necesitat răspunsuri serioase" din partea amândurora.

În timpul unui interviu acordat unei televiziuni din Ucraina, Vadym Prystaiko i-a luat apărarea lui Trump, spunând că oficialul american are tot dreptul să nu dezvăluie ce a discutat cu preşedintele Zelenski la telefon în luna iulie.

Vadym Prystaiko, ministrul afacerilor externe al Ucrainei: "Suntem un stat independent, avem propriile noastre secrete, iar președintele are dreptul să discute confidențial cu un alt şef de stat. Este un acord tacit de ambele părţi, deoarece uneori liderii împărtășesc între ei informații delicate. Anchetatorii americani au puterea de a solicita aceste informații, dar dacă cineva crede că președintele nostru (n. red. Volodimir Zelenski) s-a aflat sub vreo presiune, trebuie să dovedească acest lucru. Știu despre ce a fost conversația și nu cred că a existat vreo presiune din partea președintelui american Donald Trump."

Potrivit unui avertizor de integritate din cadrul serviciilor de informaţii americane, Trump i-ar fi cerut insistent lui Volodimir Zelenski să ancheteze afacerile fiului cel mic al lui Joe Biden. El a lucrat pentru o companie ucraineană din domeniul gazelor.

Jo Biden, candidat la alegerile prezidenţiale din SUA: "Nu am vorbit niciodată cu fiul meu despre afacerile sale din alte ţări. Lasă-mă să-ţi spun ce ştiu! Ştiu că Trump merită să fie anchetat. El încalcă toate regulile de bază ale unui președinte. Ar trebui să-l întrebi pe el de ce vorbeşte la telefon cu un lider străin, încercând să intimideze un lider străin, dacă asta s-a întâmplat. Şi asta pare că asta s-a întâmplat. Trump face acest lucru pentru că știe că îl voi bate în cursa prezidenţială și se folosește de abuzul de putere și de fiecare element al funcţiei sale de președinte pentru că încercă să facă ceva care să mă enerveze."

Aflat în Texas, preşedintele american a răspuns acuzaţiilor.

Donald Trump, preşedintele american: "Nu vreau să îi fac rău. Cu tot respectul pentru fiul său, Joe are suficiente probleme legate de acest lucru, dar ce a spus e un lucru îngrozitor. La un moment dat a spus că el nu va da miliarde de dolari Ucrainei decât dacă îl vor da jos pe procuror şi se pare că ucrainenii au făcut acest lucru într-o oră, iar procurorul ancheta compania fiului lui Biden. În ceea ce priveşte conversaţia mea (n. red cu Volodimir Zelenski), aceasta a decurs perfect şi nici că se putea mai bine. Vom analiza dacă o vom face publică şi sub ce formă."

Matthew Chance, corespondent CNN: "Autoritățile ucrainene sunt absolut şocate că au fost târâte în această situație politică partizană din Statele Unite și sunt extrem de îngrijorate de modul în care vor ieși din acest scandal, sperând că relația lor crucială cu Statele Unite va rămâne intactă. Trebuie reamintit faptul că din punct de vedere al ajutorului militar, al asistenței diplomatice şi economice, SUA este aliatul strategic numărul unu al Ucrainei și este o prioritate de importanță națională pentru această țară să rămână în relații bune cu președintele actual Trump, dar ucrainenii ţin cont şi de faptul că în 2020 vor avea loc alegeri prezidenţiale şi e posibil ca democratul Joe Biden să preia puterea."

În contextul acestor dezvăluiri, întâlnirea dintre Zelenski şi Trump, care va avea loc miercuri la New York, cu ocazia Adunării Generale a ONU, va fi urmărită cu foarte multă atenţie.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!


VIDEO PROTVPLUS.RO