Ce s-a auzit in ultima secunda a inregistrarii de la bordul avionului prabusit in Egipt. Marturia sefului de investigatii

Ultima actualizare: 11-11-2015 07:00
ancheta avion

140 de romani care se aflau in vacanta in statiunile egiptene Sharm-El-Sheikh si Hurgada au fost repatriati, sambata seara, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe.

In plus, Autoritatea Aero-nautica Civila Romana a decis aplicarea unor masuri suplimentare de securitate, pentru transportatorii aerieni romani care efectueaza, zboruri catre Egipt. Masurile vin in conditiile in care pare tot mai clar ca un atentat cu bomba a dus la prabusirea unui avion rusesc, in pensinula Sinai. 224 de oameni au murit.

Responsabilii egipteni se feresc inca sa vorbeasca de un atentat cu bomba drept cauza clara a prabusirii Airbusului rusesc ce avea 224 de oameni de la bord. Aeronava zbura pe pilot automat cand s-a prabusit.

Ayman el-Mokaddem, seful comisiei de anchetatori: "Un zgomot a putut fi auzit in ultima secunda a inregistrarii din cabina pilotilor. O analiza spectrala va stabili natura acestuia."

In asteptarea rezultatelor, toate scenariile sunt luate in considerare, inclusiv varianta unei explozii in compartimentul de combustibil sau o deflagratie provocata de bateriile litiu-ion aduse la bord de un pasager.

Nici britanicii si nici rusii nu au vrut sa astepte concluziile oficiale si au inceput sa isi repatrieze cetatenii din statiunile egiptene. Alte tari europene li s-au alaturat treptat.

Mark Lowen, corespondent BBC News: "Aeroportul din Sharm-El-Sheikh reuseste cu greu sa faca fata acestei provocari logistice. Exista riscul sa fie coplesit de numarul urias de pasageri, dupa ce si rusii au inceput sa plece, ca urmare a decizie dramatice luate de Moscova de a-si suspenda toate zborurile catre Egipt."

Este vorba de zeci de mii de oameni, iar pentru multi dintre vor urma zile de asteptare frustranta.

Britanicii sunt cu atat mai ingrijorati cu cat in presa au aparut informatii despre un alt incident. In august, un avion de pasageri britanic ce se indrepta spre Sharm-El-Sheikh ar fi trecut la doar 300 de km de o racheta.

Egiptenii s-au grabit sa respinga informatiile ca fiind ridicole, explicand ca era vorba de un exercitiu militar comun cu armata britanica. Londra fusese informata in preaalabil, iar avionul nu a fost in niciun moment in pericol. Totusi, in acest caz si pilotul ar fi trebuit sa fie informat cu privire la activitatile militare.

Rusia si Marea Britanie continua evacuarea cetatenilor

La Sharm el-Sheikh, mii de turisti rusi si britanici asteapta sa fie repatriati. Moscova a trimis sambata 44 de avioane pentru a-i prelua te turistii rusi din Sharm el-Sheikh, dar de asemenea din Hurghada. in prezent aproximativ 78.000 de turisti rusi se afla in Egipt.

Londra, care a suspendat zborurile spre si dinspre Sharm el-Sheikh, a inceput vineri repatrierea a aproximativ 20.000 de cetateni ai sai. Aproximativ 3.500 de britanici au fost repatriati in 48 de ore la bordul a 17 avioane.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO