Câteva zeci de femei și copii au fost evacuați din buncărele subterane de la Azovstal, ultima redută a rezistenței ucrainene, din Mariupolul transformat în ruină după două luni de bombardamente și lupte.

Sub auspiciile ONU și Crucii roșii, peste 70 de autobuze au fost pregătite pentru evacuarea civililor. Și ambele părți din conflict s-au angajat la încetarea focului, în scopuri umanitare.

Primii care au scăpat au fost duși într-o tabără de refugiați de pe teritoriul așa-numitei republici auto-proclamate Donețk.

„Sunt oameni care au nevoie de îngrijiri medicale urgente”

Sviatoslav Palamar: „Sunt femei și copii. Sperăm că acești oameni vor ajunge la destinația convenită, şi anume în oraşul Zaporojie, teritoriu controlat de Ucraina.”

Dar, potrivit primarului din Mariupol, sunt peste 1.000 de civili în buncărele subterane de la Azovstal, și 500 de soldați ucraineni răniți.

Sviatoslav Palamar: „În ceea ce privește răniții, sunt oameni care au nevoie de îngrijiri medicale urgente, dar nu ne este clar de ce nu sunt evacuați și nu se discută despre evacuarea lor către teritoriul controlat de Ucraina.”

Noi atacuri în est?

Într-un raid aerian a fost distrusă pista aeroportului din Odesa, după ce, în ultimele zile, raidurile ruse au vizat liniile de aprovizionare și infrastructura de transport a ucrainenilor.

Rusia susține că ar fi vizat și un depozit cu armament livrat din Occident.

Volodimir Zelenski spune că Rusia adună forțe suplimentare pentru noi atacuri în est.

Încă au destule rachete pentru a lovi în teritoriul nostru. Însă, acest război a slăbit deja forţele ruse atât de mult încât plănuiesc să ducă mai puţine echipamente militare la parada de 9 mai, de la Moscova.

Ucrainenii aşteaptă, în tranşee, ofensiva inamică, din bătălia Donbas-ului.

În labirintul de tranșee sunt și astfel de adăposturi în faţa bombardamentelor de la distanţă. Mulţi dintre luptători trăiesc acolo, în aceste conditii, de luni întregi.

Armele din Vest alimentează arsenalul ucrainenilor și de aceea Kremlinul pretinde că este deja într-o luptă prin interpuşi cu NATO şi Occidentul.

Oricum, ucrainenii încearcă să reziste cu toate mijloacele ofensivei ruse. Un sat de la nord de Kiev și împrejurimile au fost inundate în mod deliberat, prin evacuarea apei din lacul de acumulare al unei hidrocentrale, pentru a întârzia un asalt al forțelor ruse. Pentru localnici, prezența ocupanților ar fi o calamitate și mai mare.

„Dacă a meritat? Nu sunt aici (soldaţii ruşi). Aşa că a meritat.”
Între timp, se încearcă evacuarea civililor și în est, din localitățile de pe linia frontului.

„’Eliberatorii’ (ruşii) au venit să ne salveze... De ce? De vieţile noastre?,” a întrebat o bătrână.

„Foarte, foarte rău... Cum am putea să ne simţim bine? E război. Poate să fie bine?,” a întrebat o alta.

Pelosi: „Lupta voastră este o luptă a tuturor.”

Nancy Pelosi, președinta Camerei Reprezentanților din Congresul american, însoțită de o delegație de parlamentari, s-a întâlnit cu Volodimir Zelenski la Kiev.

Pelosi: „Vă vizităm fiindcă vrem să vă mulțumim pentru lupta pe care o duceți pentru libertate. Ne aflăm la frontiera libertății, iar lupta voastră este o luptă a tuturor. Și, astfel, noi ne angajăm să vă fim alături până când această luptă se va încheia.”

Pelosi - a treia funcție în stat, după președintele american și vice-președinte, este cel mai înalt demnitar american care a vizitat Ucraina de la începutul războiului.

Sirenele de alarmă, care anunță raidurile aeriene, au început să sune în timpul vizitei Angelinei Jolie la Liov, în vestul Ucrainei și actrița a fost condusă la adăpost.

A venit în Ucraina în calitate de ambasador onorific al Agenției ONU pentru Refugiați. Ieri a vizitat copii răniți, internați într-un spital din oraș şi a discutat cu voluntarii și oficialii care îi ajută.

Întrebată fiind dacă îi era teamă, aceasta a răspuns: „Nu, e în regulă...”