Catalanii au declarat ca pe 1 octombrie vor organiza un referendum cu privire la independenta fata de Madrid. Reactia Spaniei

09-06-2017 15:22


Presedintele catalan, Carles Puigdemont, anunta organizarea referendumului

Decizia mult asteptata a catalanilor de-a organiza un referendum, prin care sa voteze independenta lor fata de statul spaniol, va avea lor pe data de 1 octombrie.

Anuntul a fost facut vineri de guvernul regional, fapt ce a iscat o noua confruntare politica si juridica intre catalani si oficialii de la Madrid.

Presedintele catalan, Carles Puigdemont, a declarat ca votantii vor fi intrebati: "Doriti ca statul Catalonia sa devina o tara independenta, avand forma de organizare statala republica?", noteaza The Guardian.

In vederea organizarii acestui referendum, Puigdemont invoca dreptul la autodeterminare al popoarelor.

In tot acest timp, guvernul spaniol se opune categoric deciziei catalanilor, catalogand-o ca fiind o violare a constitutiei si  oficialii spanioli au precizat ca vor face toate demersurile necesare pentru a opri desfasurarea acestuia.

Viceprim-Ministru spaniol, Soraya Saenz de Santamaria, a dezaprobat anuntul facut de catalani, considerandu-l o amenintare nefondata. "Ei pot anunta un referendum ori de cate ori doresc si vor organiza oricat de multe evenimente doresc, dar niciun referendumul nu va avea vreodata loc."

Mai bine de 80% dintre participantii la un sondaj, organizat acum trei ani, au optat pentru independenta Cataloniei, desi au participat numai 2,3 din cele 5,4 de cetateni cu drept de vot.

Chiar daca s-au scurs trei ani, guvernul catalan insista ca sondajul sa fie considerat legal si sa li se acorde independenta, iar statul spaniol se opune categoric.

Sursa: Guardian

VIDEO PROTVPLUS.RO