Care sunt țările unde avansează infecția cu coronavirus. Italia este focarul Europei

Ultima actualizare: 27-02-2020 22:10

În Italia, principalul focar de infecţie din Europa, bilanțul deceselor cauzate de COVID-19 a ajuns la 14, iar numărul îmbolnăvirilor a trecut de 520. 

Grav este că mai multe țări au anunţat depistarea unor noi cazuri de infectare cu Covid-19, care au legătură cu persoane venite din Italia.

Dacă Japonia a decis închiderea școlilor până în aprilie, autoritățile israeliene și-au sfătuit cetățenii să renunțe la deplasările în străinătate care nu sunt absolut necesare. ​Progresia rapidă a coronavirusului, confirmat deja în 50 de țări, a aruncat bursele mondiale pe roșu.

Grecia, destinație de vacanță preferată și de români, a înregistrat primul caz de coronavirus - la Salonic, al doilea oraș ca mărime al țării. Persoana infectată este o femeie care a călătorit recent în nordul Italiei. Și la Salonic, psihoza se răspândește mult mai rapid ca virusul.

În Croația, o altă destinație de vacantă pentru zeci de mii de europeni, inclusiv mulți români, doi bărbați care au participat recent la un turneu de fotbal în Italia, au fost testați pozitiv cu Covid-19. Chiar dacă autoritățile croate au făcut apel la populație să nu se alarmeze, rafturile magazinelor din marile orașe s-au golit în câteva ore.

Tot din Italia au adus virusul acasă un israelian și un danez, care au fost diagnosticați în țările lor, după vacanțe în peninsulă. Iar în Austria, un hotel din Innsbruck este plasat în carantină după ce una dintre angajate și soțul ei, amândoi italieni, au fost testați pozitiv după o vizită scurtă în țara de origine. La rândul lor, oficialii germani vorbesc de începutul unei epidemii, după apariția mai multor cazuri pentru care nu pot stabili sursa de infectare.

Jens Spahn, ministrul Sănătății:Am discutat cu omologii mei din Franța, Elveția, Austria, Slovenia, Croația și Italia. E vital să fim coerenți și uniți, în acest sens am convenit că nu se impun restricții de călătorie ori închiderea granițelor. Adevărul este că dacă una dintre țările din regiune ar recurge la asemenea măsuri, le-ar forța și pe celelalte să reacționeze.

În Statele Unite, unde sunt cel puțîn 60 de cazuri confirmate, Donald Trump l-a numit pe vice-președintele Mike Pence drept principalul responsabil pentru măsurile de combatere a coronavirusului.

În Iran, alt focar îngrijorător, oficial, numărul morților a ajuns la 26, iar al îmbolnăvirilor se apropie de 300. În mod excepțional a fost anulată rugăciunea tradițională de vineri. Iar Arabia Saudită nu mai primește străini care ar dori să facă pelerinaj la Mecca ori Medina.

Cât despre Italia, epicentrul epidemiei pentru Europa, autoritățile cred că au identificat pacienții zero: doi chinezi din Wuhan care au vizitat nordul Italiei în luna ianuarie. Dincolo de acest punct, începe zona roșie, păzită de carabinieri și armata. Nu se poate trece în nicio direcție fără un permis special. Celor 50.000 de oameni prinși în interior le vine greu să vadă partea plină a paharului:

Francesca: ”Nu e deloc convenabil să stăm închiși în casă, noi între noi. De pildă, soțul meu e obișnuit să fie mereu în mișcare, să meargă la muncă.”

Daniele Disingrini:Deja plătim un preț mare. Magazinele sunt închise, toate afacerile sunt închise. Vom suferi mai mult din cauza impactului economic decât a virusului în sine.”

Și există toate indiciile că omul are dreptate. De săptămâna trecută, bursele globale sunt în degringoladă.

Richard Quest, CNN: ”În industria auto sunt afectate și companiile care nu au efectiv fabrici în China. Agenția Moody a avertizat că vânzările globale de mașini vor scădea cu 2,5%. De pildă, Jaguar și Land Rover nu anticipează deloc vânzări în China. Nissan are fabrică din China închisă cel puțin până pe 11 martie. În industria aeronautică, KLM și Lufthansa au anunțat tăieri de buget, înghețarea angajărilor, iar Lufthansa a trimis angajați acasă în concedii neplătite.”

Investitorii sunt alarmați de impactul negativ al epidemiei asupra consumului și lanțului de aprovizionare.

Irlanda de Nord confirmă primul caz de infectare cu coronavirus

 

Autorităţile din Irlanda de Nord au confirmat joi primul caz de infectare cu coronavirus, directorul serviciilor medicale din regiunea britanică, Michael McBride, afirmând că pacientul a călătorit din Italia via Dublin, relatează Reuters.

Cazul survine după alte 15 confirmate în cursul zilei în Regatul Unit de către şeful serviciilor medicale din Anglia, Chris Whitty.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO