Mai sunt cinci zile până la ceremonia de învestire a președintelui ales Joe Biden, iar capitala americană a început să semene tot mai mult cu o fortăreață sub asediu.

În fiecare zi ajung acolo sute de militari ai Gărzii Naționale din diferite colțuri ale țării. Unele străzi au fost blocate cu baricade, a apărut sârmă ghimpată pe gardurile Capitoliului și autoritățile se așteaptă la incidente violente.

În timp ce agențiile federale sunt în alertă, Donald Trump a făcut din nou apel la calm.

În Washington, autorităţile federale şi cele locale nu mai lasă nimic la voia întâmplării, după asaltul de săptămâna trecută. Multe străzi din jurul Capitoliului au fost închise cu baricade. Iar pe gardurile care înconjoară sediul Congresului American a fost pusă sârmă ghimpată. În spatele lor stau de pază militari din Garda Naţională, înarmaţi până în dinţi.

Autocarele care aduc de obicei în zonă turişti au dispărut. În locul lor sosesc tot mai mulţi militari din alte colțuri ale țării.

Colonel din Garda Naţională, New Hampshire: „Am mai trimis unităţi reduse în sprijinul învestirii preşedintelui, dar nu am mai trimis niciodată atât de mulţi soldaţi, piloţi sau personal auxiliar”.

Asta în condiţiile în care în toate cele 50 de state americane sunt asteptate proteste armate pe 20 ianuarie.

Maj. Gen. Michael Thompson, Adjutant General pentru Oklahoma: „Vom trimite în jur de 350-400 militari ai Gărzii Naţionale din Oklahoma în capitala ţării noastre, ca să ajute la învestire”.

În ziua inaugurării vor fi peste 26.000 de soldaţi americani în dispozitivul de securitate din Washington, mai mulţi decât sunt în acest moment în Irak, Afganistan şi Siria la un loc. Primarul capitalei le-a cerut localnicilor să nu meargă la Capitoliu şi intenţionează să amâne evenimentele publice.

Starea de alertă din Washington D.C. este rezultatul atacului din 6 ianuarie de la Capitoliu. Preşedintele încă în exercițiu, Donald Trump, cel considerat de mulţi autorul moral al asaltului şi aflat pentru a doua oară în procedură de destituire, a făcut apel la calm.

Donald Trump, preşedintele în funcţie al SUA: „Cu toţii putem alege, prin propriile noastre acţiuni, să ne ridicăm deasupra ranchiunei şi să ajungem la un numitor comun şi la un ţel comun”.

Situaţia este însă tensionată şi pentru că, potrivit FBI, apar tot mai multe semnale că susţinătorii lui Trump şi unele organizaţii de extremă-dreapta îşi fac planuri care includ violente pentru săptămâna viitoare.

Până acum, autorităţile federale au arestat cel putin 30 de persoane implicate în asaltul de la Capitoliu. Iar FBI analizează informaţii furnizate de doi congresmeni democraţi, potrivit cărora, pe 5 ianuarie, câţiva aleşi republicani au făcut tururi ghidate prin clădire pentru unii dintre cei care au dat năvală în Congres a doua zi. Cu alte cuvinte, ar fi fost vorba despre o „misiune de recunoaştere”.

Preşedintele ales Joe Biden va depune jurământul pe 20 ianuarie. Atunci se va încheia, în mod oficial, mandatul lui Donald Trump. Deşi mulţimile din alţi ani nu vor mai fi prezente la inaugurare, organizatorii au anunţat că Lady Gaga şi Jennifer Lopez vor urca pe scena care a fost deja instalată în spatele cordoanelor de militari.