Capitala Canadei, transformată în "zonă de război" de o tornadă


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Duminica 23 Septembrie 2018 13:44
Categorie: Stiri externe
urmari tornada ottawa

Oraşul Ottawa a fost lovit de o tornadă de categoria 3, cu vânt de 250 km/h la rafală.

Jim Watson, primarul capitalei Ottawa, a cărei regiune a fost afectată vineri de o tornadă violentă care a provocat pagube importante şi aproape 30 de răniţi, a declarat că unele cartiere seamănă "cu o zonă de război", relatează duminică AFP.

Potrivit agenţiei mediului canadiene, citată de numeroase mass-media, tornada de categoria 3 (din 5 pe scara Fujita), a fost însoţită de vânturi de aproape 250 km/h.

Primarul Jim Watson a declarat sâmbătă la o întâlnire cu presa că s-a deplasat în comuna Dunrobin la vest de d'Ottawa, una din zonele cele mai afectate de tornadă alături de comuna Gatineau, din nordul capitalei în provincia vecină Québec.

"Parcă o bombă ar fi căzut deasupra cartierului (...) Seamănă cu o scenă de filmare sau cu o zonă de război", a declarat edilul, afirmând că oraşul a suferit una dintre cele mai grave furtuni, de la furtuna de grindină care a răvăşit regiunea din 1998.

"Este unul dintre cele două sau trei evenimente cele mai traumatizante din viaţa oraşului nostru", a spus primarul.

Zeci de imobile avariate, maşini răsturnate, în jur de 30 de răniţi şi 130.000 de oameni fără electricitate. Este bilanţul unei tornade care a semănat panică vineri, la sfârşitul după-amiezii, în regiunea Ottawa, au relatat media, preluate de AFP.

Zona cea mai afectată a fost localitatea Gatineau, la nord de capitală. Vânturi cu viteze de până la 200 km pe oră, potrivit estimărilor meteorologilor, au avariat zeci de case, parţial distruse sau cu acoperişurile luate pe sus, potrivit primelor imagini difuzate pe reţelele sociale.

Maşini au fost răsturnate, luate pe sus sau avariate de resturi şi numeroşi arbori au fost smulşi. Potrivit companiei de electricitate HydroQuebec, peste 130.000 de persoane din regiunea Ottawa rămăseseră fără electricitate vineri seară.

O înregistrare video realizată de un locuitor din Gatineau, Vincent-Carl Leriche, arată sute de fragmente aspirate de vânt, care se învârteau în aer în mijlocul imobilelor.

Regiunea Ottawa şi Montréal sunt afectate în fiecare an în medie de zece de tornade, în general între iunie şi iulie, însă rareori de o asemenea violenţă, potrivit experţilor meteo.

Sursa: Agerpres

O tornadă a lovit capitala Canadei, lăsând în urmă zeci de răniți. VIDEO
Tornada de foc, fenomenul înspăimântător înregistrat în Canada după incendiile de vegetație
Momentul în care sediul unei firme din SUA este spulberat de o tornadă
VIDEO PROTVPLUS.RO