Camera secretă descoperită într-un hotel. Aparatura șocantă folosită pentru a spiona clienții

Ultima actualizare: 12-08-2019 09:21

Descoperire de senzaţie într-un hotel din Slovenia. În timpul unor lucrări de renovare, muncitorii au găsit o cameră secretă plină cu aparatură de spionaj, rămasă aici încă de pe vremea regimului comunist iugoslav.

Hotelul a fost renovat, însă încăperea secretă a rămas neatinsă şi a fost introdusă în circuitul turistic, o dovadă vie a unor vremuri apuse.

Timp de zeci de ani, aceste încăperi fără ferestre au rămas ascunse în mijlocul hotelului Jama din Slovenia. Sunt pline de hărţi vechi întinse pe mese prăfuite, maşini de scris, telefoane cu disc şi cabluri împrăştiate peste tot, iar pe pereţi sunt centrale telefonice din perioada comunistă şi butoane al căror scop poate fi doar intuit de specialişti.

Nikola Simic, expert în telecomunicații: „Echipamentul de aici era folosit pentru a coordona anumite acţiuni militare, pentru a colecta informaţii despre posibile forţe inamice, dar era utilizat şi pentru comunicaţiile între oficialii de top ai Guvernului, politicieni, cei de la protecţia civilă şi armată. Acesta era principalul rol al echipamentelor.”

Apartamentul secret a fost descoperit din greşeală în urmă cu câţiva ani, în timpul unor lucrări de renovare a hotelului. Angajaţii habar nu aveau de existenţa încăperii, mai ales că nu apărea nici pe planurile clădirii.

Marjan Batagelj, CEO hotel: „În timpul renovării, o singură uşă a rămas încuiată. Nimeni nu a vrut să o deschidă, nici măcar operatorul naţional de telecomunicaţii, aşa că am forţat-o. Aşa am aflat că în hotelul Jama există o lume paralelă, o lume a trasului cu urechea.”

Hotelul este în apropierea peşterii Postoina, un obiectiv turistic major, şi a fost inaugurat în 1971, în vremurile de glorie ale regimului Tito. Era unul dintre cele mai bine cotate din zonă şi a atras de-a lungul anilor clienţi importanţi, veniţi din ambele părţi ale Cortinei de Fier - un motiv în plus pentru poliţia secretă iugoslavă să-şi stabilească aici un centru de comandă.

Marjan Batagelj, CEO hotel: „Postojna era un punct strategic pentru Iugoslavia. Era cea mai uşoară rută din Europa de Vest către Est. De asemenea, peştera Postojna era cel mai vizitat loc din Europa de Est.”

Igor Omerza, politician„Acest lucru era interesant pentru UDBA (poliţia secretă iugoslavă, n.r.), care îi supraveghea pe jurnaliştii veniţi aici, dar şi pe turiştii care erau importanţi pentru investigaţiile lor.”

După renovarea hotelului, camera secretă a intrat în circuitul turistic. În zonă vin anual peste un milion de turişti din toată lumea, atraşi în special de peştera Postoina - una dintre cele mai spectaculoase peşteri de tip carstic din Europa.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO