"Bunica nazistă" de 89 de ani fuge de închisoare. Pedeapsa pe care trebuie să o ispășească


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Luni 07 Mai 2018 11:25
Categorie: Stiri externe
ursula haverbeck

Comitetul Internaţional Auschwitz şi-a exprimat duminică speranţa că o femeie condamnată la închisoare pentru negarea Holocaustului, supranumită ''bunica nazistă'', se va afla în scurt timp în spatele gratiilor.

Asta după ce nu s-a prezentat săptămâna trecută la penitenciar pentru a-şi începe perioada de detenţie, informează DPA, citat de Agerpres.ro

Ursula Haverbeck, în vârstă de 89 de ani, a fost condamnată în august 2017 după ce a fost acuzată de incitare la ură, în urma declaraţiilor sale potrivit cărora Auschwitz a fost doar un lagăr de muncă, niciodată utilizat pentru exterminare în masă.

Ea a făcut recurs la acest decizie, însă un tribunal regional din landul Saxonia Inferioară a dispus că sentinţa pronunţată de Tribunalul de Stat din Verden este întemeiată din punct de vedere legal şi trebuie să fie pusă în aplicare.

Tribunalul din Verden a găsit-o pe Ursula Haverbeck vinovată la acuzaţia de incitare la ură în opt situaţii şi a condamnat-o la doi ani de închisoare fără suspendare.

Haverbeck trebuia să înceapă executarea sentinţei miercuri, conform cotidianului german Bild.

''Putem doar spera că autorităţile judiciare şi poliţia o caută urgent'', a declarat duminică vicepreşedintele executiv al Comitetului Internaţional Auschwitz, Christoph Heubner.

Haverbeck este autoarea a mai multor texte care au apărut în publicaţia ''Stimme des Reiches'' în care afirma că Holocaustul nu a avut loc niciodată.

Femeia a mai fost condamnată de câteva ori pentru incitare la ură. În timpul unui proces anterior, ea a vorbit despre ''minciuna de la Auschwitz'' pretinzând că lagărul nazist din Polonia ocupată nu a fost unul de exterminare, ci de muncă.

Conform estimărilor, 1,1 milioane de oameni au fost ucişi la Auschwitz, 90% dintre acestea fiind evrei.

Autorităţile din Germania dau în judecată persoanele care neagă Holocaustul în virtutea unei legi din 1985 şi a amendamentelor ulterioare ale acesteia, care interzic incitarea la ură.

Orice persoană care susţine, neagă sau minimizează asasinarea în masă a evreilor şi a altor grupuri de persoane considerate indezirabile de cel de-al III-lea Reich poate primi o pedeapsă cuprinsă între amendă şi cinci ani de închisoare, notează sursa citată

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO