Bucurestiul a gazduit una din inchisorile secrete ale CIA!

Ultima actualizare: 03-10-2012 07:10

UPDATE: O inchisoare pentru teroristi periculosi ar fi functionat in Bucuresti. Declaratia incendiara ii apartine unui fost angajat al serviciului de informatii american si a fost preluata de New York Times.

Din acelasi articol aflam ca alte doua centre de detentie, identice cu cel de la noi, existau in nordul Africii si intr-o tara din Blocul Estic. Inca de la inceputul acestei anchete autoritatile romane au negat permanent informatia.

O cladire renovata aflata pe o strada aglomerata din Bucuresti a servit drept inchisoare secreta a CIA, scriu jurnalistii de la New York Times. Portivit acestora, imobilul era amenajat pentru 6 detinuti. Toate informatiile au fost facute publice de fostul sef al principalei baze de aprovizionare a CIA din Europa, Kyle D. Foggo.

O structura de otel amplasata intr-un loc izolat din Maroc este, conform ziaristilor americani, cea de-a doua inchisoare. Nu a fost, se pare, folosita niciodata. Iar cea de-a treia s-ar afla in afara unui oras dintr-o tara care a apartinut fostului bloc socialist.

Serviciul Roman de Informatii nu a comentat afirmatiile aparute in cotidianul american. Oficialii de aici ne-au transmis doar ca au prezentat toate datele de care a fost nevoie in fata comisiei de ancheta a Senatului, care a ajuns la concluzia ca in Romania nu au existat inchisori ale CIA.

Informatia privind existenta unei retele de inchisori in care sa fie tinuti si interogati membri ai retelei teroriste Al-Qaida este de mult timp cunoscuta, insa detaliile despre aceste inchisori au fost pastrate secrete. Pe de alta parte, de la un timp fosti oficiali din serviciile secrete americane au facut dezvaluiri legate de amplasarea unor asemenea centre secrete si depre tratamentul de care aveau parte detinutii.

Despre Romania s-a vorbit o singura data, in 2005, atunci cand a inceput tot acest scandal. Ancheta care s-a facut la noi a infirmat existenta unor inchisori ale CIA.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO