Bombardier invizibil pe radar, testat in China. Un astfel de aparat militar mai detine doar SUA

01-11-2012 16:48

avion Shenyang J-31

Un avion de lupta chinez, destinat aparent fortelor aeriene ale marinei militare si prezentat ca un al doilea model de bombardier invizibil pe radar, a fost testat cu succes.

Astfel, s-a confirmat modernizarea rapida a Armatei Populare de Eliberare (APL), a anuntat joi presa oficiala, citata de Mediafax.

Bombardierul cu fuselaj negru a efectuat miercuri un zbor de circa zece minute inainte de a ateriza fara probleme, potrivit unui martor citat de cotidianul Global Times.

Fotografii cu avionul Shenyang J-31 au fost publicate pe site-urile de Internet specializate in informatii militare. In aceste imagini, avionul poate fi vazut in timp ce survoleaza provincia Liaoning (nord-est).

Conform Global Times, prototipul este de talie mai mica decat avionul invizibil pe radar J-20, al carui zbor inaugural la inceputul lui 2011 a surprins expertii occidentali deoarece a avut loc mai devreme decat se prevazuse.

Avionul J-20 a fost prezentat ca un raspuns chinezesc la avionul invizibil pe radar F-22A Raptor al fortelor aeriene americane, Statele Unite fiind singura tara care dispune de un bombardier invizibil pe radar operational.

Avionul J-31 ar putea fi distribuit pentru primul portavion chinezesc, "Liaoning", intrat in serviciu la 25 septembrie.

Acesta are motoare de fabricatie ruseasca, ce urmeaza sa fie inlocuite la un moment dat de unele de fabricatie chinezeasca, potrivit expertilor citati de Global Times.

China, a carei armata este cea mai mare de pe planeta, are al doilea buget al apararii din lume dupa Statele Unite, iar acesta creste mai rapid decat PNB, ceea ce genereaza temeri in randul vecinilor sai si al Washingtonului.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO