"Bomba meteo", fenomenul care i-a speriat pe britanici. Vremea rea a perturbat mai multe tari din Europa

Ultima actualizare: 13-12-2014 01:47

Mii de locuinte din Scotia au ramas fara curent electric din cauza unei furtuni extrem de puternice, pe care jurnalistii britanici au numit-o "bomba meteo".

Si in Bulgaria, autoritatile au decretat miercuri situatie de urgenta, in sudul tarii, din cauza inundatiilor. Iar in Croatia, o autostrada a fost inchisa din cauza vantului iscat parca de un uragan.

In Croatia, autostrada A1, de-a lungul Coastei Adriatice, a fost inchisa, ore bune, din cauza vantului care sufla cu forta unui uragan. Printre soferii siliti sa traga pe dreapta s-au aflat si romani.

E greu sa auzi ce spune cineva de langa tine, cand vantul sufla cu peste 140 de kilometri pe ora. Daca TIR-urile grele erau zgaltaite de parca ar fi fost un cutremur, masinile mici riscau sa fie scoase de pe sosea.

Un ciclon care a traversat rapid Atlanticul - pe care britanicii l-au numit "bomba meteo" s-a napustit miercuri asupra Scotiei si altor parti din Regatul Unit. Vantul a depasit, la rafala, 150 de kilometri pe ora. Iar valurile Atlanticului, in apropierea zonelor de coasta, s-au inaltat pana la 15 -16 metri.

"Paza de coasta din Stromness a descris valurile care s-au format astazi drept "fenomenale", acesta este termenul "tehnic" de a descrie cat de violenta este marea si aceasta "bomba meteo" detonata pe coastele Scotiei", a relatat James Matthews, corespondent SKY News.

Paza de coasta a venit in ajutorul vaselor de pescuit aflate in dificultate. Din cauza vantului puternic, peste 17.000 de locuinte au ramas fara curent electric.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO