Blocaj în Israel după alegeri. Netanyahu și Gantz, incapabili să formeze un guvern

18-09-2019 11:55

alegeri Israel

Premierul israelian în exerciţiu, Benjamin Netanyahu, şi rivalul său, Benny Gantz, se află la egalitate şi în incapacitatea de a forma un Guvern de coaliţie, în urma numărării aproape tuturor voturilor exprimate în alegerile legislative de marţi.

Comisia Electorală a difuzat doar rezultate fragmentare, după numărarea a 44% din buletinele de vot, însă presa israeliană prezintă rezultate oficiale mai complete, care nu au fost încă dezvăluite de către autorităţile electorale, notează AFP, citată de News.ro.

După numărarea a mai bine de 92% dintre buletinele de vot, cele două partide rivale au obţinut fiecare câte 32 dintre cele 120 de mandate în Knesset, Parlamentul israelian, şi nu reuşesc, nici cu ajutorul aliaţilor lor, să depăşească pragul de 61 de mandate în vederea obţinerii unei majorităţi.

„Lista unită” a partidelor arabe ar obţine 12 mandate şi s-ar putea impune drept cea de a treia forţă politică în Parlament, urmată de Partidul Israel Beiteinou, al fostului ministru de Externe Avigdor Lieberman, cu nouă mandate.

Lieberman, care a anunţat marţi că doreşte o coaliţie cu Likudul (dreapta) al lui Netanyahu şi cu Partidul Kahol Lavan („Albastru-alb”) al lui Gantz, ar putea să fie formaţiunea care „face cărţile”.
În Israel, preşedintele consultă deputaţii aleşi, pentru a-i recomanda un şef de Guvern.

Partidele arabe, ostile premierului în exerciţiu, au sugerat deja că se vor opune desemnării lui Netanyahu, fără să confirme dacă susţin desemnarea lui Gantz.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: News.ro


VIDEO PROTVPLUS.RO