Bilanțul îngrozitor al protestelor din Iran. Cel puțin 200 de oameni au murit într-o lună


Ultimul update: Marti 03 Decembrie 2019 15:29
Data publicarii: Marti 03 Decembrie 2019 15:00
Categorie: Stiri externe
Iran

Cel puţin 208 persoane au fost ucise în reprimarea mişcării de protest care a izbucnit la mijlocul lunii noiembrie în Iran, a transmis luni Amnesty International, care a revizuit în creştere precedentul său bilanţ de 161 de morţi publicat vineri.

"Bilanţul real" al represiunii "este foarte probabil mai mare" de 208 morţi, adaugă într-un comunicat organizaţia neguvernamentală cu sediul la Londra, precizând că estimarea se bazează pe "informaţii credibile" obţinute prin mijloacele sale.

Zeci de morţi au fost înregistraţi numai în oraşul Shahriar, în provincia Teheran, "unul dintre oraşele cu cel mai ridicat bilanţ" al victimelor, conform Agerpres.

„Acest bilanţ alarmant este o probă suplimentară că forţele de securitate iraniene s-au angajat în crime teribile", a spus Philip Luther, director de cercetare al Amnesty pentru regiunea Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

Bilanţul "demonstrează dispreţul total al autorităţilor iraniene pentru viaţa oamenilor", a adăugat el.

Declanşate la 15 noiembrie de anunţul privind o creştere a preţului la benzină, manifestaţiile, pe alocuri violente, s-au extins rapid în cel puţin 40 de localităţi. Ele au fost însoţite, conform media iraniene, de incendii sau de atacuri asupra unor benzinării, comisariate de poliţie, centre comerciale, moschei sau clădiri publice.

Autorităţile iraniene susţin că mişcarea de contestare este rezultatul unui "complot" pus la cale în străinătate şi consideră "exagerate" bilanţurile Amnesty.

Teheranul nu a confirmat decât moartea a cinci persoane - patru membri ai forţelor de ordine ucişi de "protestatari" şi un civil - şi a anunţat arestarea a circa 500 de persoane, printre care şi 180 de "lideri" ai mişcării de contestare.

În comunicatul de luni, Amnesty cere comunităţii internaţionale să facă astfel încât "vinovaţii de această represiune sângeroasă" să fie traşi la răspundere şi acuză autorităţile iraniene că "nu au nicio intenţie să desfăşoare anchete independente şi imparţiale".

Organizaţia neguvernamentală afirmă de asemenea că familii ale victimelor au fost ameninţate şi au fost sfătuite să nu discute cu media şi să nu organizeze funeralii pentru apropiaţii lor.

Amnesty a mai precizat că încă analizează şi verifică unele înregistrări video în care s-ar vedea cum "forţele de securitate iraniene au tras asupra unor manifestanţi neînarmaţi".

Accesul la internet a fost blocat în întreaga ţară începând cu 16 noiembrie, ceea ce face dificilă o evaluare a amplorii represiunii.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO