Premierul Bulgariei: "Nu vad cum acest atac putea fi prevenit". Aeroportul din Burgas, redeschis

×
Codul embed a fost copiat

VIDEO. Pentru siguranta turistilor, printre care sunt si numerosi romani, bulgarii au sporit masurile de securitate, la hoteluri si aeroporturi. In urma cu putin timp, aeroportul din Burgas a fost redeschis.

18:50 Acolo, s-a produs ieri cel mai grav atac de pe teritoriul Bulgariei. Un terorist - kamikaze, care avea acte americane false, a aruncat in aer un autocar cu turisti israelieni. Cinci au murit si inca trei se afla in spital, in stare grava. Atentatul de la Burgas, i-a ingrijorat si pe oficialii romani, catre au convocat astazi Consiliului Suprem de Aparare a tarii.

Cum s-a intamplat totul

Miercuri dupa-amiaza, putin inainte de ora locala 17:00. Un avion charter cu turisti israelieni aterizeaza pe aeroportul din Burgas. Urmeaza sa fie transportati cu autocarele spre cea mai cunoscuta statiune bulgara, Slantchev Briag, sau Sunny Beach.

Cu mai bine de o jumatate de ora inaintea aterizarii avionului, camerele de supraveghere surprind un barbat, principalul suspect. Pare un turist oarecare. Poarta sapca, un tricou albastru si pantaloni scurti.

Citește și
obama
Barack Obama condamna atentatul de la Marea Neagra. "Ma rog pentru familiile celor morti si raniti"
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Turistii israelieni ajunsesera, intre timp, in parcarea aeroportului si multi urcasera deja in autocare. In jurul orei 17.30 se dezlantuie iadul - o explozie urmata de incendiu izbucneste intr-unul dintre vehicule, iar flacarile cuprind alte doua. Cinci israelieni mor pe loc, iar soferul bulgar se stinge, ulterior, la spital, din cauza ranilor.

Autoritatile bulgare spun ca autorul atentatului este un terorist sinucigas, in jur de 36 de ani, mort in explozia pe care a provocat-o. In imaginile de la camerele de supraveghere pare un turist oarecare, avand trasaturi europene, parul lung, imbracat in haine sport. Se pare ca s-a invartit prin zona cel putin o ora. Purta si un rucsac pe care l-a pus in compartimentul de bagaje al autocarului unde s-a produs explozia.

Suspectul avea documente false de calatorie, dupa cum fals era si permisul auto american, gasit asupra lui.

Expertii au prelevat amprentele atentatorului sinucigas si mostre pentru testele ADN: "Era o persoana oarecare, nimeni nu l-ar fi putut opri. Oricine se putea afla in zona respectiva fara sa fie controlata. Pana la urma, asta e adevarul. Nu vad cum acest atac terorist putea fi prevenit", a declarat premierul Bulgariei.

Mai ales ca, potrivit oficialilor bulgari, serviciile speciale nu primisera nicio avertizare. Dintre cei peste 30 de raniti, trei se afla inca in spital, in stare grava. Restul au fost repatriati.

Pentru Israel, lucrurile sunt fara dubiu: "Este in mod clar un atentat terorist, pus la cale probabil de Hezbollah, Hamas, Jihadul Islamic sau oricare dintre gruparile troriste controlate de Iran", a declarat ministrul israelian al apararii.

"Avem indicii foarte bune ca Iranul este in spatele acestui atentat. E acelasi mod de actiune pe care l-au folosit in ultimele luni in Tbilisi, Georgia, New Delhi, India, in Thailanda, Bankok. Ne ataca, lovesc israelienii unde ii gasesc", a mentionat si Dan Meridor, ministrul informatiilor.

Acuzatii "pripite si ridicole" - a venit reactia de la Teheran.

12:55 Televiziunea oficiala iraniana a calificat joi drept "pripite" si "ridicole" acuzatiile liderilor israelieni impotriva Iranului in cazul atentatului antiisraelian care s-a produs miercuri la Burgas si s-a soldat cu opt morti, relateaza AFP.

"Premierul (israelian) a acuzat Iranul ca este implicat in acest atentat prin declaratii pripite, ridicole si repetitive", a afirmat site-ul televiziunii oficiale, intr-o prima reactie iraniana in urma atentatului si a acuzatiilor israeliene care au urmat. Nu este prima data cand face asemenea declaratii. Iarna trecuta, dupa atentantele (...) din Thailanda si India, a formulat impotriva iranului, fara nici o dovada, acuzatii care nu au fost confirmate ulterior", potrivit aceleiasi surse.

Aceste acuzatii fac parte dintr-"un nou scenariu menit sa creeze un climat antiiranian", adauga televiziunea de stat, intr-un articol referitor la acest atentat.

12:30 "Explozia a fost provocata de un barbat care a murit in atentat si a carui identitate exacta nu a fost stabilita. Documentele sale de calatorie constau intr-un permis de conducere fals din statul Michigan", in Statele Unite, a precizat ministrul bulgar de Interne aflat la Burgas, pe litoralul Marii Negre.

"Atacatorul, imbracat cu pantaloni scurti si purtand un rucsac, arata ca orice alt turist. El a pus rucsacul in compartimentul pentru bagaje al autobuzului, unde s-a produs explozia", a precizat ministrul.

09:30 Principala pista urmarita de anchetatori in prezent este aceea ca explozibilul a fost activat in momentul in care barbatul s-a urcat in autocar.

Versiunea initiala era ca bomba a fost amplasata in compartimentul de bagaje al vehiculului.

Barbatul a fost surprins de camerele de supraveghere. Pe inregistrari, acesta apare plimbandu-se in zona timp de cel putin o ora.

Potrivit informatiilor initiale, el este de rasa caucaziana, cu parul lung si imbracat sport.

Cadavrul lui este cel mai afectat de explozie, iar acesta este principalul motiv pentru care anchetatorii cred ca el este autorul atacului.

Asupra lui au fost gasite un pasaport american si un permis de conducere din statul Michigan, despre care se crede ca sunt false.

In urma verificarii in baza de date a FBI nu s-a gasit nicio persoana cu astfel de documente. Pentru moment nu este clar cum anume a obtinut el pasaportul fals si cum a intrat in tara. Acesta este cel mai grav atac terorist comis vreodata intr-o tara membra UE.

Premierul bulgar Boiko Borisov a mers in cursul noptii de miercuri spre joi la fata locului impreuna cu alti oficiali guvernamentali.

Joi, 09:20 Atentatul antiisraelian din Bulgaria, care a provocat moartea a cel putin sapte persoane, sase israelieni si un bulgar, potrivit unui nou bilant, a fost comis de un kamikaze, a anuntat joi ministrul bulgar de Interne Tvetan Tvetanov.

"Explozia a fost provocata de un barbat care a murit in atentat si a carui identitate exacta nu a fost stabilita. Documentele sale de calatorie constau intr-un permis de conducere fals din statul Michigan", in Statele Unite, a precizat ministrul aflat la Burgas, pe litoralul Marii Negre.

"Numarul mortilor s-a ridicat la opt: sase israelieni, un bulgar si atacatorul sinucigas", a adaugat ministrul.

Atacul, imputat de Israel Iranului, a vizat un autocar care transfera catre terminal turistii israelieni sositi cu un avion charter cu 151 de persoane la bord.

Miercuri seara, Ministerul Afacerilor de Externe roman a remis un comunicat prin care informa ca, in urma verificarilor efectuate, printre victimele atentatului din localitatea Burgas din Bulgaria nu sunt cetateni romani.

"In urma atentatului din localitatea Burgas, Bulgaria, soldat cu victime omenesti, Ambasada Romaniei la Sofia a contactat autoritatile locale pentru a verifica daca printre victime se afla cetateni romani. Din verificari a rezultat ca printre victimele atentatului nu sunt cetațeni romani", a precizat MAE, miercuri seara.

Miscarea siita libaneza Hezbollah a sugerat ca este implicata in atentatul din Bulgaria, ipoteza confirmata de premierul Israelului, care a acuzat Iranul, un sustinator al Hezbollah.

Potrivit postului de televiziune Al-Manar, apartinand miscarii teroriste siite Hezbollah, turistii israelieni din Bulgaria au fost atacati cu grenade si mitraliere.

In paralel, premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a declarat, pentru ziarul Haaretz, ca Iranul este implicat in atentatul antiisraelian din statiunea bulgara Burgas.

Regimul islamist de la Teheran este acuzat de sustinerea acordata miscarii siite Hezbollah, activa in sudul Libanului.

Articol recomandat de sport.ro
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Citește și...
CRONOLOGIA atentatelor impotriva turistilor si diplomatilor israelieni si acuzele aduse Iranului
CRONOLOGIA atentatelor impotriva turistilor si diplomatilor israelieni si acuzele aduse Iranului

Cel putin sase persoane au murit si peste 30 au fost ranite miercuri intr-un atentat antiisraelian comis pe aeroportul bulgar Burgas transmite AFP, care realizeaza o cronologie a principalelor atacuri ce au vizat turistii si diplomati israelieni.

Barack Obama condamna atentatul de la Marea Neagra.
Barack Obama condamna atentatul de la Marea Neagra. "Ma rog pentru familiile celor morti si raniti"

Presedintele Barack Obama a condamnat miercuri "atentatul terorist barbar" care a vizat israelieni si s-a soldat cu sapte morti in Bulgaria, promitand "tot ajutorul necesar" din partea Statelor Unite pentru identificarea responsabililor, relateaza AFP.

Atentat fara precedent la Marea Neagra. Un autocar a explodat in urma unui atac terorist. VIDEO
Atentat fara precedent la Marea Neagra. Un autocar a explodat in urma unui atac terorist. VIDEO

Bulgaria este in stare de soc dupa atentatul fara precedent din statiunea Burgas. Sase turisti israelieni au murit dupa ce autocarul in care tocmai se imbarcasera a fost spulberat de o explozie teribila.

Recomandări
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că armata ucraineană a reuşit să ţină piept ofensivei ruse din lunile de iarnă, dar avertizează că fără un ajutor urgent în armament din partea Statelor Unite, Ucraina riscă să nu mai poate face faţă.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu: ”Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Să fie foarte clar”
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu: ”Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Să fie foarte clar”

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu afimă că nu crede că „fermierii români vopsesc puii”.

Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”
Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”

Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, despre problema concediilor medicale, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale.