Operatiuni antiteroriste in Belgia. Politia a inchis mai multe strazi, iar sapte persoane au fost arestate

×
Codul embed a fost copiat

Duminica seara, fortele de ordine din Belgia au declansat o operatiune antiterorista de amploare, chiar in centrul Capitalei.

De doua zile, Belgia se afla sub alerta terorista de nivel patru, cea mai ridicata. Metroul, scolile si facultatile au fost inchise, pe strazi patruleaza soldati, iar oamenii au fost sfatuiti sa stea in case.

Duminica seara, in jurul 21:30, ora Romaniei, fortele de ordine au declansat o operatiune antiterorista, blocand mai multe strazi. Sunt vizate Hotelul Radisson si Grand Palace, iar martorii au povestit ca s-au auzit focuri de arma.

Sumarul evenimentelor de duminica, 22 noiembrie:
Operatiune antiterorista in centru Bruxelles-ului
Jurnalistii de la fata locului scriu ca se aud focuri de arma
Zonele vizate de operatiune
Mai multe elicoptere survoleaza centrul Bruxelles-ului
Politia a precizat ca nu va da informatii despre operatiune, pentru a nu o compromite

Alerta terorista din Bruxelles ramane la cel mai ridicat nivel
Starea de alerta maxima s-ar putea prelungi pana saptamana viitoare

UPDATE 00:30 Si operatiunea din Bruxelles s-a terminat. Sase persoane au fost arestate, potrivit lesoir.be.

Citește și
Paris
Marturia dramatica a primului politist care a ajuns la locul atacurilor din Paris: Mama unei victime a sunat 2 ore incontinuu
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

UPDATE 23:25 Operatiunea din Charleroi s-a incheiat. O persoana a fost arestata, potrivit SudInfo.be.

UPDATE 23:15 Presa din Belgia a decis sa respecte indicatiile politiei si nu mai transmite informatii despre operatiuni, pana la finalizarea lor. 

UPDATE 23:00 Si in Charleroi are loc in aceste momente o operatiune antiterorista. Autoritatile au instituit un perimetru de securitate si au evacuat zona. Politia a cerut presei si martorilor sa nu dea detalii despre zonele in care se desfasoara, mentionand doar ca va organiza o conferinta de presa cand se va termina totul.

UPDATE 22:43 Zonele din Bruxelles vizate de operatiune sunt Hotelul Radisson Blu si Grand Place (Piata Mare). Politia i-a sfatuit pe oameni sa stea in case si sa nu se apropie de ferestre.

UPDATE 22:40 Se pare ca unii martori au ignorat apelurile autoritatilor si au postat pe Twitter imagini de la fata locului.

UPDATE 22:37 Politia federala le-a cerut oamenilor sa nu transmita informatii pe retelele de socializare despre operatiunile care sunt in desfasurare.

UPDATE 22:31 Presa belgiana scrie ca se aud focuri de arma in zona izolata de fortele de ordine. Mai multi martori au confirmat informatia pe retelele de socializare.

UPDATE 22:25 Potrivit Le Soir, politia belgiana a anuntat ca nu va da informatii despre operatiunea desfasurata in aceste momente, pentru a nu o compromite

UPDATE 22:10 Martorii povestesc ca a fost folosit un autobuz pentru a bloca accesul pe bulevardul Lombard.

Sursa foto: Sky TG 24

UPDATE 21:52 Mai multe elicoptere survoleaza centrul Bruxelles-ului in aceste momente

UPDATE 21:47 Soldatii au patruns in interiorul hotelului Radisson Blu. Nu se stie pana in acest moment daca exista vreo legatura cu luarea de ostatici de la hotelul Radisson din Mali.

UPDATE 21:30 O operatiune antiterorista este in plina desfasurare in centrul Bruxelles-ului. Politia a inchis mai multe strazi.

UPDATE 19:58 Charles Michel, premierul Belgiei, a declarat ca alerta terorista din Bruxelles va ramane la in continuare la cel mai ridicat nivel.

"Se face tot posibilul pentru a reveni la o situatie normala, ne asumam responsabilitatile", a spus premierul belgian.

Nivelul de alerta terorista a fost mentinut la maximum - amenintare serioasa si iminenta, nivelul 4 - duminică seara pentru zona Bruxelles-ului.

Scolile, universitatile si metroul vor ramane inchise si luni, a mai precizat prim-ministrul.

UPDATE 18:54 Autoritatile belgiene au anuntat ca a fost vorba de o alarma falsa si ca masina nu prezinta niciun fel de risc.

UPDATE 17:02 Angajatii unui post de televiziune din Vilvorde-Mechelen, o suburbie a Bruxelles-ului, au fost evacuati de urgenta, dupa ce in zona a fost descoperita o masina suspecta.

Politia a instituit un perimetru de securitate, iar la fata locului a fost chemata o echipa de genisti.

"Un cetatean ne-a sunat si ne-a zis ca acea masina sta de 2 zile parcata acolo si ca i se pare suspect. Avand in vedere starea de alerta instituita, nu vrem sa ne asumam niciun risc", a declarat purtatorul de cuvant al politiei din Vilvorde-Mechelen pentru RTL.

UPDATE 14:30 Ministrul belgian al Justitiei Koen Greens estimeaza ca metroul din Bruxelles va circula din nou luni, "daca totul se desfasoara normal". "Vrem sa supraveghem metroul", a declarat ministrul in emisiunea "De Zevende Dag" de la postul de televiziune VRT. In ceea ce priveste deschiderea scolilor, situatia "este 50/50", potrivit ministrului Educatiei Joelle Milquet, contactat de Le Soir, scrie hotnews.ro.

UPDATE 14:15 Procurorul belgian a declarat ca reuniunea Consiliului de Securitate Nationala va avea loc duminica dupa-amiaza. Decizia de a prelungi starea de alerta maxima este insa una cat se poate de dificila.

"Una e sa inchizi un oras in weekend si e cu totul altceva sa faci asta intr-o zi de luni, cand toata lumea merge la serviciu. Ar putea crea o problema mare", a apreciat Bert Ryman, jurnalist al postului de televiziune belgian VRT.

UPDATE 13:00 Belgia ar putea prelungi starea de alerta maxima pana saptamana viitoare, pe fondul temerilor unui atac "precis si iminent", au declarat oficiali belgieni, relateaza The Guardian.

Politistii si militarii continua sa patruleze pe strazile din Bruxelles, in cautarea lui Salah Abdeslam si a unui al doilea presupus complice, al carui nume nu a fost facut inca public.

UPDATE 11:30 Un jurnalist belgian scrie ca mai multi angajati au primit e-mailuri de la companiile la care lucreaza, in care sunt indemnati sa nu mearga la serviciu luni.

UPDATE 11:00 Un suspect de terorism, care ar avea conexiuni cu "John Jihadistul", a reusit sa scape de sub supravegherea serviciilor secrete britanice si sa fuga in Belgia, unde ar fi reluat legaturile cu militantii Statului Islamic, scrie The Telegraph.

Reteaua terorista avea un centru chiar in Bruxelles, folosit pentru de jihadisti pentru a comunica si a-si pune la cale planurile.

Suspectul, al carui nume autoritatile nu l-au facut public, ar fi incercat sa obtina un pasaport fals, odata ajuns in Belgia. Judecatorul care a analizat cazul barbatului l-a descris pe acesta drept o persoana care "cauta sa faca rau la o scara cat mai mare".

Autoritatile i-au pierdut insa urma in Belgia si iau acum in considerare posibilitatea ca teroristul sa intre in contact cu alti complici.

UPDATE 8:30 Soldatii patruleaza in continuare pe strazi, in timp ce politia il cauta pe Salah Abdeslam, despre care se crede ca ar purta o centura cu explozibil. Autoritatile au informatii ca acesta s-ar afla in Bruxelles si ca ar incerca sa plece in Siria.

La 9 zile de la atentatele din Paris, Salah Abdeslam ramane cel mai cautat om in Europa. A facut parte din comandoul terorist, dar tot nu e clar ce rol a jucat.

Unul dintre complicii lui, acum arestat, a marturisit ca Abdeslam inca avea asupra sa centura cu explozibil, cand s-a intors in Belgia. Cu politia si armata masiv desfasurate pe strazi, de teama unor atentate, Bruxelles-ul seamana acum cu oras sub asediu.

La Grand-Place, in inima Bruxelles-ului, Bradul de Craciun a fost instalat si decorat la cativa metri de vehicule blindate militare. Pe o ploaie sacaitoare, soldatii patruleaza printre putinii trecatori. Unii dintre ei ii aplauda.

Locuitor: "E o situatie de razboi. Acum trebuie sa fii cu ochii in patru din cauza jihadistilor. Nu se poate continua asa. Suntem invadati. Mi se pare ca lumea a cam inebunit. Eu personal nu ma tem, efectiv, dar m-am dus la cinema si au anulat filmul din precautie."

Locuitorilor capitalei li s-a cerut sa evite concertele, marile evenimente si adunarile publice, precum si garile, aeroporturile si transportul in comun. Primarul chiar a recomandat inchiderea cafenelelor si restaurantelor din centru devreme, inca de la ora 18.

Andrew Brady, Sky News: "Multi sunt surprinis sa vada vehicule militare blindate pe strazile unei capitale din Europa occidentala. Fara indoiala, locuitorii de aici au fost socati de escaladarea brusca a masurilor de securitate. Dar, in aceste vremuri, cu amenintarea terorista permanenta, asa stau lucrurile acum, in Bruxelles."

Intr-unul din apartamentele perchezitionate de politia belgiana la Molenbeek, langa Bruxelles, au fost gasite arme, dar si produse lichide suspecte. Pana la urma insa, expertii care le-au analizat au stabilit ca NU sunt ingrediente care ar putea fi folosite la fabricarea unei bombe.

Intre timp, continua vanarea suspectului pe care presa belgiana il numeste "inamicul numarul unu", Salah Abdeslam, cel banuit ca a fost alaturi de teroristii kamikaze la Paris.

Reporter RTL: "De ce Salah Abdeslam este singurul supravietuitor dintre acei kamikaze care s-au aruncat in aer la Paris? A aparut supozitia ca ar fi intrat in panica in ultimul moment, ca el trebuia sa comita un atac separat, in arondismentul 18, care pana la urma n-a mai avut loc".

Dupa atentatele de la Paris, Abdeslam s-a intors in Belgia, intr-o masina in care mai erau doi complici, acestia din urma fiind arestati. Prin intermediul avocatului, unul dintre ajutoare a transmis ca atunci cand s-au despartit Abdeslam inca avea centura cu explozibil asupra sa, era nervos si parea gata sa se arunce oricand in aer.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Stare de alerta maxima in Bruxelles: pe strazi patruleaza soldati, iar oamenii stau in case. Marturiile romanilor din Belgia
Stare de alerta maxima in Bruxelles: pe strazi patruleaza soldati, iar oamenii stau in case. Marturiile romanilor din Belgia

Belgia este in stare de alerta terorista maxima, din cauza unei "amenintari iminente", dupa cum spun autoritatile.

Marturia dramatica a primului politist care a ajuns la locul atacurilor din Paris: Mama unei victime a sunat 2 ore incontinuu
Marturia dramatica a primului politist care a ajuns la locul atacurilor din Paris: Mama unei victime a sunat 2 ore incontinuu

Belgia a ridicat la maximum nivelul sau de alerta anti-terorista, ceea ce inseamna "o amenintare imediata".

Cartierul belgian rau famat care a devenit centrul de control al jihadistilor. Ce spun localnicii despre atentatul din Franta
Cartierul belgian rau famat care a devenit centrul de control al jihadistilor. Ce spun localnicii despre atentatul din Franta

Ancheta atacurilor din Paris merge inainte in Belgia. Mai multi dintre suspecti provin din Molenbeek, o suburbie populara a Bruxelesului. Nu este prima oara cand acest cartier este asociat cu terorismul si crima organizata.
 

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.