Beijingul, pe picior de razboi, dupa ce 4 oameni au murit in urma unui bombardament aerian: "Armata Chinei va lua masuri!"

15-03-2015 09:59


China

Armata Chinei va lua masuri "decisive" daca atacul fortelor militare ale statului Myanmar pe teritoriul sau se va repeta, a anuntat un oficial militar chinez, citat de Reuters si preluat de Yahoo News.

Conform sursei citate, aceasta declaratie vine la scurt timp dupa ce o bomba lansata dintr-un avion apartinand armatei Myanmar a ucis 4 oameni in China. Fortele armate ale statului Myanmar se lupta din luna februarie cu rebelii la granita cu China, iar autoritatile de la Beijing au cerut ca aceasta situatie "se se calmeze".

Insa Myanmarul a negat faptul ca ar fi lansat o bomba in China si sustine ca rebelii ar fi tras in China, ca sa provoace o "neintelegere". Insa rebelii nu detin aparate de zbor, scrie Reuters.

"Myanmar trebuie sa recunoasca gravitatea acestei probleme, sa trateze serios acest incident, sa-i pedepseasca pe care care au provocat acest incident, sa-si ceara scuze si sa plateasca compensatii membrilor familiilor si sa dea explicatii Chinei. In caz contrar, armata Chinei va lua masuri ferme si decisive, pentru a proteja vietile, proprietatile si securitatea cetatenilor chinezi", a declarat Fan Changlong, sef al Comisiei Centrale Militare a Chinei.

De asemenea, premierul Chinei Li Qikang a declarat ca guvernul are abilitatea si responsabilitatea de "aparare ferma" a stabilitatii granitelor.

Sambata, conform CNN, avioane de razboi din Myanmar trimise impotriva unor rebeli separatisti au lansat o bomba pe un teren cultivat cu trestie de zahar din China si au omorat patru civili, scria presa oficiala chineza. Alte noua persoane au fost ranite, potrivit agentiei Xinhua. Imediat dupa incident, vineri, Beijingul a trimis avioane de vanatoare sa patruleze la frontiera comuna.

Avioanele au fost trimise sa "urmareasca, monitorizeze, avertizeze si goneasca" avioane militare din Myanmar, au precizat fortele armate chineze intr-un comunicat. China l-a convocat pe ambasadorul Myanmarului la Beijing dupa incident, care a avut loc in apropiere de orasul de frontiera Lincang. Adjunctul ministrului chinez de Externe, Liu Zhenmin, a indemnat Myanmarul sa deschida o ancheta si sa-i aduca in fata justitiei pe cei care se afla in spatele atacului.

Fortele din Myanmar lupta impotriva unor rebeli separatisti intr-o regiune greu accesibila, vecina cu provincia chineza Yunnan. In cursul unor incidente recente, tiruri ratacite au avariat proprietati de partea chineza a frontiereri, determinand Beijingul sa ceara autoritatile de la Naypyidaw sa asigure securitatea.

Sursa: Yahoo News

VIDEO PROTVPLUS.RO