BBC: Una dintre cele mai mari bănci engleze, sponsorul echipei Liverpool, a tranzacționat miliarde de dolari pentru teroriști

sponsor liverpool
Imago

Standard Chertered, una dintre cele mai mari bănci din Marea Britanie și sponsor principal al echipei Liverpool, este acuzată oficial de americani că a contribuit la finanțarea terorismului, prin tranzacții de 100 de miliarde de dolari timp de 5 ani.

 

Standard Chartered, una dintre cele mai mari bănci din Marea Britanie, a evitat urmărirea penală de către Departamentul de Justiție al SUA după ce guvernul condus de David Cameron a intervenit în numele său în 2012, scrie BBC.

Noile documente depuse la o instanță din New York susțin că mii de tranzacții, în valoare de peste 100 de miliarde de dolari, au fost efectuate de bancă între 2008 și 2013, încălcând sancțiunile împotriva Iranului.

Un expert independent a identificat tranzacții valutare de 9,6 miliarde de dolari cu persoane și companii desemnate de guvernul SUA drept finanțatori ai „grupărilor teroriste”, inclusiv Hezbollah, Hamas, al-Qaeda și talibanii.

Într-o declarație, banca a contestat afirmațiile avertizorilor, spunând că acuzațiile lor anterioare au fost „complet demontate” de autoritățile americane.

Citește și
arne slot
Liverpool, gata să bată palma cu noul antrenor. Cine îl va înlocui pe legendarul Jurgen Klopp
Detalii terifiante. Soția unui preot din Vaslui a făcut autostopul, iar a doua zi Maricela a fost găsită moartă

Standard Chartered a fost acuzată public de falsificarea datelor privind tranzacțiile pe Swift - un sistem internațional de plată folosit de mii de instituții financiare - pentru a muta miliarde de dolari prin sucursala sa din New York în numele unor entități sancționate, precum Banca Centrală a Iranului.

Dar, în septembrie 2012, George Osborne, pe atunci cancelar în guvernul lui Cameron, a intervenit în secret în numele băncii. Trei luni mai târziu, Departamentul de Justiție al SUA a decis să nu trimit în judecată banca.

Tranzacțiile valutare identificate în actele de judecată au continuat să iasă la iveală și nu sugerează că Osborne sau premierul Cameron aveau cunoștință despre aceste tranzacții la momentul respectiv.

Banca a recunoscut de două ori încălcarea sancțiunilor împotriva Iranului și a altor țări - mai întâi în 2012 și apoi în 2019 - plătind amenzi în valoare totală de peste 1,7 miliarde de dolari. Dar nu a admis efectuarea de tranzacții pentru organizații „teroriste”.

Tranzacțiile au fost ascunse în foi de calcul bancare confidențiale înmânate pentru prima dată autorităților americane în 2012 de către doi avertizori, inclusiv un fost director Standard Chartered, Julian Knight.

Aceștia susțin că agențiile guvernamentale americane au făcut declarații false în fața unei instanțe pentru a li se respinge cererea de recompensare a unui denunțător.

Autoritățile americane implicate în investigarea băncii au solicitat cu succes respingerea cazului lor în 2019. Un agent FBI a susținut în fața unei instanțe că nu a găsit nimic care „să indice sau să sugereze că banca s-a angajat în tranzacții necorespunzătoare în dolari americani” după 2007.

Banca tranzacționa bani pentru teroriști în timp ce primea fonduri publice pentru a face față crizei

Autoritățile americane au susținut că acuzațiile denunțătorului „nu au condus la descoperirea de noi încălcări”, iar instanța a respins cazul ca fiind „neîntemeiat”.

Cu toate acestea, o analiză independentă a unui expert cu zeci de ani de experiență în domeniul finanțării terorismului, inclusiv la Departamentul Apărării al SUA (DoD) și în sectorul privat, David Scantling, contrazice acest lucru.

Vinerea trecută, el afirmat într-un dosar că foile de calcul ale băncii britanice conțin înregistrări a peste jumătate de milion de tranzacții separate între 2008 și 2013 care au fost „demascate”, adică nu erau vizibile imediat în foile de calcul, dar puteau fi extrase printr-o tehnică simplă, cunoscută analiștilor din domeniul său.

Declarația sa spune că printre înregistrări se numără numeroase tranzacții ale Standard Chartered Bank (SCB) „cu sau în numele băncilor iraniene, companiilor iraniene și caselor de schimb valutar din Orientul Mijlociu care, potrivit guvernului SUA, finanțează organizații teroriste străine desemnate”.

Expertul spune că SCB a procesat tranzacții pentru Banca Centrală a Iranului, după ce a susținut că și-a oprit operațiunile iraniene în 2007.

Acest lucru s-a întâmplat în același timp în care se împrumuta în medie cu 2 miliarde de dolari pe zi de la Term Auction Facility, un program de urgență instituit de guvernul SUA pentru a sprijini băncile în criza financiară globală din 2007-2009.

Datele proaspăt extrase pur și simplu nu pot fi reconciliate cu declarațiile guvernului în fața instanței în această chestiune, că dovezile avertizorilor nu conțin dovezi ale încălcărilor nedezvăluite ale sancțiunilor”, se spune în declarația lui Scantling.

Noile dezvăluiri despre banca britanică sunt ”șocante”

Tranzacțiile includ pe cele ale unei companii pakistaneze de îngrășăminte, Fatima Fertiliser, cunoscută pentru vânzarea de materiale explozive care au fost folosite de talibani în bombele care au ucis sau mutilat mii de militari britanici și americani în Afganistan.

SCB, sponsorul principal al echipei de fotbal Liverpool, a facilitat și 73 de tranzacții pentru o companie-paravan din Gambia deținută de un finanțator cheie al Hezbollah, Mohammad Ibrahim Bazzi, mai susțin documentele.

Daniel Alter, fost consilier general la Departamentul de Servicii Financiare din New York, care a urmărit prima dată SCB pentru încălcarea sancțiunilor, a numit noile dezvăluiri drept „șocante” și „exponențial mai rele” decât a recunoscut banca în 2012.

Acest lucru arată o legătură înfricoșătoare nu doar cu entitățile comerciale, ci și cu organizații teroriste precum Hamas, Hezbollah, al-Qaeda, talibanii - lucruri care alcătuiesc coșmarul unei autorități de reglementare - și noi nu știam, nu ne-a fost niciodată dezvăluit. Și nu era evident în datele pe care le aveam”, a declarat Alter pentru BBC.

SCB, care are sediul central în Londra, deservește în principal clienți din Africa, Orientul Mijlociu și Asia.

Când Osborne a intervenit în secret în numele băncii, aceasta se afla în pericol de urmărire penală pentru spălare de bani de către Departamentul de Justiție al SUA. La 10 septembrie 2012, Osborne i-a scris lui Ben Bernanke, pe atunci președinte al băncii centrale a SUA, Rezerva Federală, și secretarului de trezorerie al președintelui american Barack Obama, Tim Geithner. I-a întâlnit luna următoare.

Denunțătorii invocă o ”fraudă colosală” a autorităților americane  

Două luni mai târziu, banca a fost amendată cu 300 de milioane de dolari, dar a scăpat de urmărire penală cu un acord de urmărire penală amânată (DPA), o formă de probațiune pentru corporații. Niciun director individual de bancă nu a fost urmărit penal.

În aceeași lună, Knight a abordat autoritățile americane cu dovezi că abaterea băncii a fost mult mai gravă decât a recunoscut și a continuat după 2007. În 2019, SCB a convenit asupra unei noi APD în legătură cu tranzacțiile dintre 2007 și 2011 și a fost amendată cu încă 1,1 miliarde de dolari.

Atât FBI, cât și Departamentul de Justiție al SUA au refuzat să comenteze. Nici David Cameron, nici George Osborne nu au comentat despre noile dovezi.

Banca a transmis că este „încrezătoare că instanțele vor respinge aceste cereri”. Aceasta a spus că autoritățile americane au concluzionat anterior că afirmațiile avertizorilor sunt „neîntemeiate” și „nu au arătat nicio încălcare a sancțiunilor americane”.

Dar denunțătorii susțin că autoritățile americane au comis „o fraudă colosală împotriva acestei instanțe, negând în mod fals” că avertizorii au furnizat „dovezi necunoscute anterior, cutremurătoare”.

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Kosovo l-a descris în două cuvinte pe Mircea Lucescu, după meciul de la Priștina
Presa din Kosovo l-a descris în două cuvinte pe Mircea Lucescu, după meciul de la Priștina
Citește și...
Ultimul meci al lui Jurgen Klopp pe banca lui Liverpool. Mesaj de despărțire emoționant lăsat fanilor echipei | VIDEO
Ultimul meci al lui Jurgen Klopp pe banca lui Liverpool. Mesaj de despărțire emoționant lăsat fanilor echipei | VIDEO

FC Liverpool va juca, duminică, pe teren propriu, cu Wolverhampton, în ultima etapă din Premier League. Va fi ultimul meci al formaţiei engleze cu Jurgen Klopp pe banca tehnică.

Liverpool, gata să bată palma cu noul antrenor. Cine îl va înlocui pe legendarul Jurgen Klopp
Liverpool, gata să bată palma cu noul antrenor. Cine îl va înlocui pe legendarul Jurgen Klopp

Liverpool a ajuns la un acord verbal cu oficialii de la Feyenoord pentru a-l recruta pe antrenorul Arne Slot. Se aşteaptă ca un acord final să fie încheiat în acest weekend.

Sora liderului Hamas, acuzată de către procuratura din Israel de incitare la terorism. Ea a cerut să se continue „masacrarea”
Sora liderului Hamas, acuzată de către procuratura din Israel de incitare la terorism. Ea a cerut să se continue „masacrarea”

Procuratura israeliană a inculpat-o, duminică, pe Sabah al-Salem Haniyeh, sora lui Ismail Haniyeh, liderul politic al Hamas, pentru incitare la terorism şi manifestarea solidarităţii cu o grupare teroristă.

 

Primul bărbat acuzat în Canada de terorism a fost condamnat la închisoare pe viaţă
Primul bărbat acuzat în Canada de terorism a fost condamnat la închisoare pe viaţă

Primul bărbat acuzat în Canada de terorism după un atac legat de gen a fost condamnat marţi la închisoare pe viaţă de un tribunal pentru uciderea unei femei şi rănirea alteia la Toronto în 2020, notează AFP.

Operaţiune antiterorism în Italia. Doi bărbaţi suspectaţi de terorism au fost arestaţi la Milano
Operaţiune antiterorism în Italia. Doi bărbaţi suspectaţi de terorism au fost arestaţi la Milano

Poliţia italiană a arestat marţi doi bărbaţi la Milano, fiind suspectaţi de terorism, a informat agenţia de presă ANSA, relatează dpa.

Recomandări
Incendiile de vegetație provoacă dezastru în întreaga țară. Salvatorii au ajuns să lupte și cu inconștiența oamenilor
Incendiile de vegetație provoacă dezastru în întreaga țară. Salvatorii au ajuns să lupte și cu inconștiența oamenilor

Este în continuare prăpăd în multe județe din țară din cauza incendiilor de vegetație.

Filmul românesc „Anul Nou care n-a fost” a câștigat Premiul FIPRESCI la Festivalul Internațional de la Veneția
Filmul românesc „Anul Nou care n-a fost” a câștigat Premiul FIPRESCI la Festivalul Internațional de la Veneția

Vin vești minunate de la Festivalul de Film de la Veneția! „Anul Nou care n-a fost”, regizat și scris de Bogdan Mureșanu, a câștigat Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federației Internaționale a Criticilor de Film.  

Proteste uriașe în Franța faţă de numirea lui Michel Barnier în funcţia de premier. Macron, acuzat că „a furat” alegerile
Proteste uriașe în Franța faţă de numirea lui Michel Barnier în funcţia de premier. Macron, acuzat că „a furat” alegerile

Zeci de mii de persoane au ieşit sâmbătă în stradă în Franţa pentru a protesta faţă de numirea lui Michel Barnier în funcţia de premier, stânga acuzându-l pe Emmanuel Macron că „a furat alegerile” prin numirea unui politician de centru-dreapta.