Bashar al-Assad ar urma să se întâlnească cu Kim Jong-un, la Phenian

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13
bashar al assad

Președintele sirian, Bashar al-Assad, urmează să se întâlnească cu Kim Jong-un în Coreea de Nord, potrivit presei de stat de la Phenian.

Anunțul a fost făcut de liderul de la Damasc în timpul unei întâlniri cu ambasadorul nord-coreean, însă nu a stabilit și o dată oficială, potrivit The Independent

Relațiile dintre cele două state au devenit tot mai strânse, în ultimii ani, având în vedere că ambele țări se confruntă cu presiuni internaționale asupra războiului civil sirian și a programului de arme nucleare nord-coreene.

Coreea de Nord a fost acuzată de experții Organizației Națiunilor Unite că trimite echipamente militare către Siria, care ar putea fi folosite în producția de arme chimice.

Siria a deschis, în 2015, un parc care poartă numele bunicului lui Kim Jong-un, Kim Il-sung "pentru a marca aniversarea a 70 de ani de eliberare a Coreei". Ambasadorul Coreei de Nord a fost citat cu acea ocazie spunând că este încrezător că Siria va "obține victoria finală în lupta sa împotriva agresiunilor externe".

Președintele Assad a folosit aceeași expresie în timpul unei întâlniri cu ambasadorul nord-coreean Mun Jong Nam, la data de 30 mai a acestui an, potrivit agenției KCNA.

"Voi vizita Republica Populară Democrată Coreeană și îl voi întâlni pe Kim Jong-un", a declarat Assad.

"Lumea salută evenimentele remarcabile din peninsula coreeană aduse de recentul calibru politic remarcabil și conducerea înțeleaptă a Excelenței Sale. Guvernul sirian va sprijini pe deplin pe deplin toate politicile și măsurile conducerii RPDC și va întări și dezvolta invariabil legăturile amiabile cu acest stat".

Președintele nord-coreean nu a găzduit niciun lider străin în Phenian, dar s-a întâlnit recent cu președintele chinez, Xi Jinping, și cu omologul său sud-coreean, Moon Jae-in. De asemenea, este așteptat să se întâlnească cu președintele american, Donald Trump, în Singapore, pe 12 iunie.

Președintele american a anulat summitul, după ce oficialii nord-coreeni au declarat despre vicepreședintele Mike Pence că este "ușor de manipulat politic".

Negocierile s-au reluat, însă, la începutul acestei săptămâni, iar vineri, o scrisoare a lui Kim Jong-un a fost înmânată liderului de la Casa Albă.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO