Barack Obama, catre cercetatorii de la NASA: Anuntati-ma daca descoperiti martieni

Obama binoclu

Presedintele american Barack Obama le-a cerut pe un ton glumet, luni, cercetatorilor de la NASA, care au trimis cu succes robotul Curiosity pe Marte, sa il tina la curent cu evolutia misiunii si sa il informeze imediat daca vor descoperi urme de viata.

"Daca intrati vreodata in contact cu martienii, va rog sa ma informati imediat", a glumit Obama, cu ocazia unei conferinte telefonice cu savantii de la Jet Propulsion Laboratory al NASA. In acel moment, presedintele american se afla la bordul avionul prezidential Air Force One.

"Am multe alte lucruri «pe foc» in acest moment, dar cred ca acesta ar avea prioritate. Chiar daca va fi vorba doar despre microbi, va fi foarte interesant", a continuat presedintele american.
Curiosity, care a ajuns cu bine pe Marte saptamana trecuta, dupa o coborare de mare risc, se afla in cautarea unor eventuale urme de viata pe cea mai apropiata planeta de Terra. Roverul american strange, totodata, informatii in vederea unei viitoare misiuni spatiale pe planeta rosie, care va avea echipaj uman la bord.

Curiosity va amenaja si un laborator stiintific la jumatatea drumului sau spre Muntele Sharp, un masiv martian inalt de 5.500 de metri din interiorul craterului Gale, alcatuit din straturi de sedimente ce ar putea avea o vechime de pana la un miliard de ani.

Obama considera ca, gratie devotamentului cercetatorilor de la NASA, robotul Curiosity "a captat atentia a milioane de oameni din lumea intreaga""Voi reprezentanti mandria NASA. Sunteti un exemplu al know-how-ului si al ingeniozitatii americane, iar aceasta este cu adevarat o realizare extraordinara", a declarat presedintele american, care a promis apoi ca va continua sa investeasca in stiinta si in tehnologie.

Citește și
fotografie pe Marte, Curiosity
Explicatia oficiala NASA. Ce era "misteriosul obiect" fotografiat de Curiosity pe planeta Marte
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

In timp ce Barack Obama, gratie pozitiei sale de presedinte in exercitiu, a putut sa vorbeasca in mod direct cu savantii de la NASA, adversarul sau in cursa prezidentiala, republicanul Mitt Romney, a fost nevoit sa se multumeasca cu evocarea acestui subiect, cu ocazia unei reuniuni de campanie in Florida. Laudand "maretia" Statelor Unite, fostul guvernator al statului Massachusetts a declarat: "Tocmai am aterizat pe Marte si am putut sa vedem ce se intampla pe acolo".

Robotul american Curiosity va incerca sa afle pe parcursul viitorilor doi ani daca mediul martian a fost propice vietii microbiene in trecutul acestei planete.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Primele concluzii dupa fotografiile facute de Curiosity pe Marte:
Primele concluzii dupa fotografiile facute de Curiosity pe Marte: "E, mai curand, Planeta Moarta"

Marte arata mai curand ca o Planeta Moarta decat ca o Planeta Rosie in ultimele fotografii facute de robotul Curiosity al NASA.

Explicatia oficiala NASA. Ce era
Explicatia oficiala NASA. Ce era "misteriosul obiect" fotografiat de Curiosity pe planeta Marte

Echipa care supravegheaza misiunea robotului Curiosity pe Marte are o explicatie privind misteriosul “obiect” care ar fi fost fotografiat de robotel, la scurt timp dupa coborarea pe Planeta Rosie.

FOTO NASA. Poza de pe Marte care ii pune pe ganduri pe savanti.
FOTO NASA. Poza de pe Marte care ii pune pe ganduri pe savanti. "Parca ar fi o vedere de pe Terra"

Primele imagini transmise de pe Marte de robotul Curiosity i-au uimit pe oamenii de stiinta, care nu se asteptau ca relifeul de pe Planeta Rosie sa semene asa de bine cu cel de pe Terra.

Recomandări
Parlamentul European a alocat 4,8 miliarde de euro pentru sprijinul Ucrainei
Parlamentul European a alocat 4,8 miliarde de euro pentru sprijinul Ucrainei

Parlamentul European a decis alocarea a 4,8 de miliarde de euro pentru sprijinirea Ucrainei, la inițiativa deputatului Siegfried Mureşan (PPE/PNL). Raportul său, care conține și această prevedere, a fost votat joi cu largă majoritate.

Politico: Klaus Iohannis, pe lista scurtă pentru șefia Comisiei Europene. Ce șanse are să o înlocuiască pe von der Leyen
Politico: Klaus Iohannis, pe lista scurtă pentru șefia Comisiei Europene. Ce șanse are să o înlocuiască pe von der Leyen

Politico a enumerat o serie de posibili succesori ai Ursulei von der Leyen, șefa Comisiei Europene. Printre ei se numără și președintele României, Klaus Iohannis.  

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.