Avertismentul lui Tusk înainte de europarlamentare. Vorbește despre „forţe externe ostile”


Ultimul update: Marti 05 Martie 2019 21:52
Data publicarii: Marti 05 Martie 2019 21:44
Categorie: Stiri externe
donald tusk

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a făcut apel la alegători să respingă partidele antieuropene, avertizând asupra pericolelor pe care le-ar putea prezenta la alegerile europarlamentare din luna mai.

„Există forţe externe antieuropene care doresc să influenţeze, deschis sau în secret, alegerile democratice ale europenilor. Şi s-ar putea ca acest lucru să se repete la alegerile europarlamentare din mai. Nu permiteţi partidelor politice înfiinţate de forţe externe ostile Europei să decidă priorităţile UE şi conducerea instituţiilor”, a afirmat Tusk într-o conferinţă de presă, dând drept exemplu decizia Marii Britanii de a ieşi din UE, potrivit Reuters, citat de News.ro.

Partidele politice ostile UE au câştigat popularitate în Europa, mai ales după criza imigraţiei din 2015 şi 2016.

Naţionaliştii se află la conducere în Polonia şi în Ungaria şi se află în coaliţii de guvernare în Italia şi Austria. Sondajele arată creşterea popularităţii acestor partide înaintea votului din mai.

Tusk a salutat unele reforme propuse de preşedintele francez Emmanuel Macron, cel care a cerut o cooperare europeană mai mare pentru ceea ce a numit „renaşterea Europei”.

„Nu putem aştepta renaşterea Europei. Renaşterea trebuie să înceapă acum”, a afirmat Tusk.

Emmanuel Macron a adresat o scrisoare cetăţenilor Europei, documentul fiind tradus în 22 de limbi, inclusiv română, şi fiind postat pe site-ul Preşedinţiei franceze. Macron face o pledoarie pentru Europa şi pentru Uniunea Europeană, în contextul Brexit.

Printre reformele propuse de preşedintele francez se numără şi crearea unei agenţii europene de monitorizare a stării democraţiei în statele membre, pentru a proteja UE de atacuri cibernetice şi propaganda externă.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Sursa: News.ro

VIDEO PROTVPLUS.RO