Avertisment Europol: Statul Islamic pregateste noi "atacuri de amploare" in Europa. Franta, vizata in mod special

Ultima actualizare: 28-01-2016 07:04

Gruparea jihadista Statul Islamic a dezvoltat "o noua capacitate de lupta pentru a desfasura o campanie de atacuri de amploare" concentrate in special in Europa, a avertizat luni directorul Europol, Rob Wainwright.

El a mai atras atentia ca SI pregateste alte operatiuni, transmite AFP.

Analistii Europol considera ca SI "pregateste noi atacuri (...) in state membre ale UE, in special in Franta", conform unui raport prezentat de Wainwright cu ocazia lansarii oficiale la Amsterdam a unui nou Centru European de Contraterorism.

Gruparea Statul Islamic (SI) a publicat duminica o inregistrare video care ii pune in scena, postum, pe cei noua autori ai atentatelor care au facut 130 de morti pe 13 noiembrie la Paris si in care ii ameninta pe liderii tarilor din cadrul "coalitiei" antijihadiste, inclusiv pe premierul britanic David Cameron. In aceasta inregistrare, publicata sub titlul "Omorati-i acolo unde-i intalniti", este vorba despre patru belgieni, trei francezi si doi irakieni.

Publicata de divizia media in limbi straine a Statului Islamic, Al-Hayat Media Center, inregistrarea video ii infatiseaza pe acesti jihadisti in timp ce comit atrocitati, cum ar fi decapitari si executarea prin impuscare a unor persoane prezentate ca ostatici. Vorbind in araba si franceza, mai multi dintre acestia afirma ca mesajul lor "este adresat tuturor tarilor participante la coalitia" antijihadista condusa de Statele Unite care a intervenit din septembrie 2014 impotriva SI in Siria si Irak.

Inregistrarea video arata, de asemenea, o fotografie a premierului britanic David Cameron, insotita de o fraza in engleza afirmand ca "Oricine se va aseza de partea necredinciosilor va fi tinta sabiilor noastre". Inregistrarea ii descrie pe cei noua jihadisti ca "lei" care "au ingenuncheat Franta". Guvernul britanic a transmis luni ca inregistrarea video nu este decat o operatiune de 'propaganda' a unei grupari 'in declin'.

"Vom examina aceasta inregistrare video", a precizat un purtator de cuvant al executivului britanic, adaugand ca este vorba de o noua operatiune 'de propaganda' a "unei grupari teroriste cu metode ingrozitoare, care se afla clar in declin si care bate in retragere".

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO