Avertisment de călătorie emis de MAE, după protestele violente din Barcelona

15-10-2019 20:39

Ministerul român de Externe a emis o avertizare de călătorie la Barcelona și în zonele limitrofe, din cauza unor posibile proteste spontane, care ar da traficul peste cap.

Asta după ce noaptea trecută a fost haos pe aeroportul „El Prat", din Barcelona. Sute de militanți catalani pentru independență, s-au bătut cu forțele de ordine şi au blocat principalul terminal până târziu în noapte. Aproape 80 de persoane au fost arestate.

Protestele violente au izbucnit după ce Curtea Supremă a condamnat 9 lideri separatiști la ani grei de închisoare, pentru acţiunile din 2017.

Furioşi, mii de manifestanţi care susţin independenta Cataloniei s-au bătut cu poliţia la aeroportul internaţional din Barcelona, El Prat, atât în exterior, cât şi în interiorul principalului terminal.

Liniile de metrou şi tren au fost de asemenea închise, iar drumurile care leagă oraşul de aeroport, blocate.

Călătorii care aşteptau îmbarcarea pentru diverse curse aeriene s-au trezit în mijlocul acestui haos. Peste 100 de zboruri au fost anulate. Între miile de pasageri afectaţi de perturbarea traficului aerian au fost şi destui romani.

Luptele au durat până tâziu în noapte şi s-au încheiat cu zeci de arestări.

Au fost scene tensionate şi în centrul Barcelonei. Militanţii pro-independență au blocat unele străzi şi accesul la staţiile de metrou.

Protestele au izbucnit după ce Curtea supremă a condamnat 9 lideri separatişti catalani la pedepse cuprinse între 9 şi 13 ani închisoare. Pentru răzvrătire şi rolul lor în referendumul ilegal pentru independenţa din 2017.

Toţi liderii separatişti judecaţi şi condamnaţi au negat acuzaţiile.

Fostul şef al executivului catalan, Carles Puidgemont, autoexilat în Belgia, a denunţat ceea ce el numeşte "strategia de represiune şi răzbunare" a guvernului central de la Madrid.


VIDEO PROTVPLUS.RO